Vissza a jövőbe

  • Home
  • Vissza a jövőbe

Tevékenység  |  0-IV. osztály

Modern Román Művészeti Galéria

Részletek és feliratkozás: educație@muzeulmures.ro // 0726.600.565

 

Vissza a jövőbe. Hagyományokról és népi motívumokról a modern művészetben 

 

Ha a román hímzett ingből párizsi haute-couture lett, a modern művészetet fantasztikus időgépként képzelhetjük el. 

     
A projekt lehetőségei és céljai

Theodor Aman és Nicolae Grigorescu festészetétől Ion Vlasiu vagy Magdalena Rădulescu munkásságáig a modern román művészet számára végtelen ihletforrást jelentett a falu világa, a hagyományok és a népi motívumok.  A műalkotások nemcsak a múlt értékeinek átadásához, hanem látványos vizuális értelmezésükhöz is hozzájárulnak. Ráadásul azzal, hogy a nyugati modern művészet (a leghíresebb eset Henri Matisse) és újabban (Yves Saint Laurent révén) az haute-couture is átvette, a híres román hímzett ing / blouse roumaine a helyi hagyományok nagykövetévé vált, amely túlmutat történelmen, földrajzon és művészeti műfajokon. Kalandunk során megtudjuk, hogy a hagyományok nemcsak múltunk részei, hanem napjainkban is állandó ihletforrásként szolgálhatnak, és fantasztikus járműként (időgépként) járhatják be a modern művészet világát. 

 

Kedvezményezettek: 

Maros megyei 0-IV. osztályos tanulók

 

A tevékenység célkitűzései:

· Ismerkedés a Modern Román Művészeti Galériában kiállított műtárgyakkal;

· A múzeumlátogatás alapvető szabályainak elsajátítása és a művészeti galériák sajátosságainak megfigyelése;

· A modern művészettel, népi motívumokkal és hagyományokkal kapcsolatos új ismeretek szerzése;

· A kultúra és a műtárgyak iránti érdeklődés fejlesztése interaktív eszközökkel és játékkal;

· A műalkotások jelentőségének és interdiszciplináris voltának megértése

 

 

A tevékenység időtartama: 

· másfél óra

 

A tevékenység menete a Modern Román Művészeti Galériában

· Találkozás a csoporttal a Modern Román Művészeti Galéria előcsarnokában;

· A program bemutatása: mivel töltjük majd együtt az időt, mennyi ideig leszünk együtt;

· A képtárlátogatás szabályainak rögzítése:

– egy kis játékot ajánlunk: előveszünk két A4-es lapot (szerepelhet rajtuk egy műtárgy nyomtatott képe). Egyiket kézről kézre adjuk, a másikat védett helyre tesszük. A végén összehasonlítjuk a két lap állapotát és kihangsúlyozzuk a sokszáz éves festmények védelmének fontosságát. 

· A tevékenységnek otthont adó Kultúrpalota rövid bemutatása, a képtárak, hangsúlyosan a Modern Román Művészeti Galéria ismertetése; 

· A tevékenység Theodor Aman (Hóra), Nicolae Grigorescu (Dombok és halmok között, Lány korsóval), Ștefan Dimitrescu (Fogarasi gyerekek), Gheorghe Petrașcu (Parasztház), Magdalena Rădulescu (Kalusárok), Ion Vlasiu (Az elfelejtett falu), Ion Țuculescu (Felemelkedés) munkái köré épül.

 

A gyakorlati rész (interaktív műhely) a múzeumpedagógiai teremben zajlik (harmadik emelet), ezt egy körülbelül harmincas létszámú osztály számára készítjük elő:

· A Kultúrpalotában és a Magyar Képtárban tett tárlatvezetés, valamint a múzeumpedagógiai teremben vetített video-összeállítás új szempontokkal egészíti ki a gyerekek már megszerzett ismereteit a díszítőművészetben, a modern művészetben vagy a divatban használt népi motívumokról (Körösfői-Kriesch Aladár, Henri Matisse, Yves Saint Laurent).  

· Ecsetek, tempera, filctollak, ceruzák, fehér lapok és emberi alakok (beleértve előre gravírozott ingek) kontúrját ábrázoló lapok állnak a gyerekek rendelkezésére, mindenki szabadon választhat munkaeszközt     

· Gyakorlati tevékenység – saját műalkotás készítése népi ingek vagy parasztházak hat példája alapján. A műhely során egy 4–6 modern művészeti példából / nevezetességből álló kollázst (2 ing / 2 parasztház) vetítünk folyamatosan ihletforrásként. 

 (a gyakorlati tevékenység időtartama: 30 perc)

Kiértékelés és feed-back 

Örülnénk, ha minden látogatás és tevékenység után a diákok, tanárok/tanítók és/vagy szülők kitöltenének egy egyszerű visszajelző lapot, hogy a jövőben kiértékelhessük, és jobban kalibrálhassuk tevékenységeinket.