Zilele Europene ale Patrimoniului 2023 la Muzeul Județean Mureș
Asociația Atrium Musei si Muzeul Județean Mureș îi invită pe elevii din ciclul primar să descopere, într-un mod interactiv, informații inedite despre cele două clădiri emblematice din Târgu Mureș: Palatul Culturii și Palatul Administrativ, în perioada 16-22 septembrie 2023.
Proiectul se desfășoară cu ocazia celei de-a XXX-a ediții naționale a Zilelor europene ale patrimoniului, propunându-și să transmită publicului tânăr informații edificatoare despre patrimoniului cultural local și rolul păstrării valorilor culturale tradiționale ca și contributor semnificativ la cultura europeană.
Cei mici vor putea descoperi cele două clădiri proiectate acum mai bine de 100 de ani de Biroul Komor și Jakab la Târgu Mureș, care definesc și astăzi identitatea municipiului Târgu Mureș – Primăria / actualul Palat administrativ (1905–1908) și Palatul Culturii (1908–1913), și vor afla ce înseamnă „Patrimoniul viu” (Living heritage), tema aleasă de Consiliul Europei pentru ediția 2023 a Zilelor europene ale patrimoniului.
Evenimentul cu circuit deschis va avea loc sâmbătă, 16 septembrie 2023, începând cu ora 11:00 și se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani. În timpul săptămânii, în perioada 18-22 septembrie, evenimentul se va desfășoara cu circuit închis, elevii din ciclul primar putând fi înscriși de către cadrele didactice intersate.
Detalii și înscrieri: educatie@muzeulmures.ro și la tel 0726.600.565
***
În fiecare an, în luna septembrie, milioane de cetăteni sunt invitați să viziteze monumente istorice sau să ia parte la evenimente prin care cunosc patrimoniul cultural din întreaga Europă cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP), organizate la inițiativa comună a Consiliului Europei și a Uniunii Europene. Din anul 1992 și în România, Zilele Europene ale Patrimoniului oferă participanților ocazia să descopere nu numai monumente istoice, dar și patrimoniul cultural mai puțin cunoscut care, în mod obișnuit, nu sunt accesibile publicului larg.
La nivel local, proiectul este realizat de Asociația Atrium Musei și Muzeul Județean Mureș, cu sprijinul Consiliului Judetean Mureș.