Centre paralele: Cluj și Târgu Mureș (1920–1990)

  • Home
  • Centre paralele: Cluj și Târgu Mureș (1920–1990)
10 iul.

Centre paralele: Cluj și Târgu Mureș (1920–1990) | Selecție din colecția Fundației Sapientia și a Asociației Centrul de Artă din Transilvania | Expoziție la Muzeul Județean Mureș

Vernisaj: 13 mai 2022, ora 17:00

Locație: Palatul Culturii din Târgu Mureș, aripa dreaptă, etajul II

Perioada de vizitare: 13 mai 2022 – 30 octombrie 2022

Organizatori: Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Asociația Centrul de Artă din Transilvania

Parteneri: Muzeul Județean Mureș, Fundația Sapientia

Curator:  Beáta Bordás, coordonatoarea Centrului de Artă din Transilvania

 

***

Muzeul Județean Mureș alături de Centrul de Artă din Transilvania au deosebita plăcere de a vă invita la vernisajul expoziției „Centre paralele: Cluj și Târgu Mureș (1920–1990)”. Evenimentul va avea loc vineri, 13 mai 2022, la ora 17:00, în Galeriile de Artă ale Palatului Culturii din Târgu Mureș, aripa dreaptă, etajul II (PiaţaVictoriei, nr. 1, Târgu Mureș), cu participarea Cvartetului de coarde „Tiberius” al Filarmonicii de Stat Târgu Mureș.

Expoziția creată de Centrul de Artă din Transilvania, înființat în 2012, prezintă o selecție a lucrărilor acelor artiști din perioada 1920-1990, care au ocupat un loc de frunte în viața artistică a celor mai importante două centre ale regiunii transilvane, Cluj-Napoca și Târgu Mureș. Expoziția îi evocă în primul rând pe artiștii creatori de școli, de aceea include, printre altele, lucrări ale profesorilor de la Institutul de Arte Plastice din Cluj, înființat în 1948, și ale profesorilor-artiști ai Liceului de Artă din Târgu Mureș, înființat în 1949. Acestora li se alătură alți reprezentanți remarcabili ai scenei artistice clujene din secolul XX, precum Ferenc Ács, Antal Andor Fülöp, Sándor Szolnay, Béla Gy. Szabó, Sándor Mohy, Albert Nagy, Ilona T. Szűcs, Jutta Pallos Sch., precum și lucrări ale unor artiști târgumureșeni. În expoziția dominată de picturi am inclus și o serie de lucrări grafice valoroase (majoritatea realizate de reprezentanți ai Școlii de Arte Grafice din Cluj) și câteva sculpturi, imaginea de ansamblu fiind una variată și palpitantă.

La vernisajul expoziției de la Palatul Culturii din Târgu Mureș vor lua cuvântul Beáta Bordás, coordonatoarea Centrului de Artă din Transilvania, István Székely, vicepreședinte executiv UDMR, Zoltán Soós, primarul Municipiului Târgu Mureș, precum și Ötvös Koppány-Bulcsú, directorul Muzeului Județean Mureș.

Expoziția va fi deschisă publicului până în 30 octombrie 2022, de marți până vineri, între orele: 09.00 – 17.30 (Casa de bilete se închide la ora 17.00), iar sâmbătă și duminică, între orele: 09.00 – 15.30 (Casa de bilete se închide la ora 15.00). Luni este închis.

***

Înființat în 2012, Centrul de Artă din Transilvania (EMűK), cu sediul la Sfântu Gheorghe, își propune să cartografieze și să prezinte istoria artei plastice maghiare din România începând de la primele decenii ale secolului al XX-lea, și tot în aceeași direcție sunt dezvoltate cele două colecții pe care le are în grijă. Colecția Asociației Centrul de Artă din Transilvania, constituită prin donații generoase, include peste 390 de lucrări de artă, și cuprinde, pe lângă opere ale diferiților artiști transilvăneni, și lucrări din străinătate, create cu ocazia Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc. Datorită programului de achiziții din ultimii 5 ani, colecția de 560 de opere de artă a Fundației Sapientia a fost îmbogățită cu lucrări semnificative ale unor artiști iluștri, printre care regăsim atât operele unor pictori aparținând coloniei de la Baia Mare cât și ale artiștilor din regiunile Banat, Oradea sau Ținutul Secuiesc.

Făcând o selecție a acestor colecții, expoziția organizată de Centrul de Artă din Transilvania reunește cei mai importanți artiști ai artei maghiare din România între 1920 și 1990, care au ocupat un loc de frunte în viața artistică a celor mai importante două centre din Transilvania interioară, Cluj-Napoca și Târgu Mureș. Expoziția este dedicată în primul rând operei artiștilor creatori de școală, astfel că, printre altele, vor fi expuse lucrări ale profesorilor Institutului  de Arte Plastice din Cluj înființat în 1948: Gábor Miklóssy, László Feszt, László Tóth, Artúr Vetró, precum și ale profesorilor-artiști ai Liceului de Arte Plastice din Târgu Mureș (Márton Izsák, Gábor Piskolti, Pál Nagy, András Bordy), fondat în 1949. Lor li se alătură alți reprezentanți remarcabili ai scenei artistice clujene din secolul XX, precum Ferenc Ács, Antal Andor Fülöp, Sándor Szolnay, Béla Gy. Szabó, Sándor Mohy, Albert Nagy, Ilona T. Szűcs, Jutta Pallos Sch., precum și lucrări ale unor artiști târgumureșeni, printre care Imre Balázs, Ferenc Sükösd, László Albert. În expoziția dominată de picturi, am inclus și o serie de lucrări grafice valoroase (majoritatea realizate de reprezentanți ai Școlii de Arte Grafice din Cluj, cum ar fi Gusztáv Cseh, Ferenc Deák, István Árkossy, Margit Soó Zöld, Mária Kopacz) și câteva sculpturi, rezultatul final fiind o imagine de ansamblu variată și palpitantă.