Mențiune pentru expoziția Mureșeni în tranșeele Marelui Război a Muzeului Județean Mureș la competiția Expoziția Anului 2022
Societatea Pulszky – Asociația Maghiară Muzeală a anunțat astăzi, 3 noiembrie 2022, câștigătorii titlului Expoziția Anului 2022, pentru cele trei categorii de expoziții nominalizate, în cadrul ceremoniei care a avut loc la Budapesta.
Expoziția „Mureșeni în tranșeele Marelui Război” a primit singurul premiu special acordat la categoria expoziții cu buget de peste 4 milioane de forinți, din cele șapte expoziții nominalizate, alături de cele trei expoziții premiate cu locul I. Premiul special s-a acordat pentru conceptul vizual inedit al expoziției, pentru profesionalismul și diversitatea surselor folosite în redarea dramelor soldaților și civililor implicați direct sau indirect în Primul Război Mondial.
***
𝐄𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢ț𝐢𝐚 „𝐌𝐮𝐫𝐞ș𝐞𝐧𝐢 î𝐧 𝐭𝐫𝐚𝐧ș𝐞𝐞𝐥𝐞 𝐌𝐚𝐫𝐞𝐥𝐮𝐢 𝐑ă𝐳𝐛𝐨𝐢” 𝐚 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐧𝐨𝐦𝐢𝐧𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐭ă 𝐥𝐚 𝐭𝐢𝐭𝐥𝐮𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢ț𝐢𝐚 𝐚𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝟐𝟎𝟐𝟐 𝐝𝐞 𝐜ă𝐭𝐫𝐞 𝐒𝐨𝐜𝐢𝐞𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐏𝐮𝐥𝐬𝐳𝐤𝐲 – 𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚ț𝐢𝐚 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐚𝐥ă 𝐌𝐚𝐠𝐡𝐢𝐚𝐫ă
PREZENTAREA GENERALĂ A EXPOZIȚIEI
Autor/Curator: cercetător, dr. Marc Dorel
Secția de Etnografie și Artă Populară
Tematica expoziției surprinde cronologic implicarea mureșenilor și spațiului mureșean în marile evenimete prilejuite de izbucnirea și derularea Primului Război Mondial începând din 1914 și se se extinde până în 1922, fiind astfel gândită de la început încât să marcheze, pe module și etape eșalonate, nu doar centenarul războiului, ci și apropierea centenarului încoronării suveranilor români.
Metodologia de abordare a proiectelor a fost multidisciplinară, din perspectiva: istoriei, arheologiei, etnologiei și antropologiei- inedită și sub multiple aspecte muzeologice.
Invităm așadar publicul vizitator să ne pășească pragul muzeului, devenind martori ai unor momente de redescoperire și reconstituire istorică ale unor evenimente și mai cu seamă trăiri și percepții psihologice ale vieții cotidiene în vreme de război atât pe liniile frontului cât și în spatele frontului, precum și ale perioadei imediat următoare marii conflagrații.
Toate acestea sunt posibile prin utilizarea unor metode muzeologice și muzeotehnice moderne, de avangardă, interactive accesându-se info-touch-uri în care sunt stocate o serie de documente inedite de arhivă, fotografii etc.
De altfel, întreaga expoziţie generează un impact emotional deosebit datorită modului profesionist de expunere imagistică și utilizării tehnologiei digitale în cadrul expoziției.
Perspectivă istorică asupra expoziției
Autor/Curator: muzeograf, Sárándi Tamás
Secția de Istorie
Expoziția a fost vernisată pe 12 iunie 2021. Fiind creată de trei curatori, această prezentare se va concentra exclusiv asupra unei perspective istorice.
Ideea expoziției datează din 2017, iar realizarea surprinde deodată Primul Război Mondial și Centenarul Marii Uniri. Expoziția a fost realizată prin cooperarea a trei secții din cadrul Muzeului (istorie, etnografie, arheologie), acesta fiind un fenomen rar întâlnit în lumea muzeografică.
Patru unități tematice alcătuiesc această expoziție: impresiile de front ale soldaților, efectele războiului asupra populației civile, schimbarea de regim la Târgu Mureș și în județul Mureș, respectiv legătura dintre tranșeele de război și arheologia aeriană.
Partea care prezintă războiul nu este ordonată nici după principii cronologice și nici nu prezintă evenimente concrete, accentul fiind plasat pe impresiile de pe front trăite de soldatul simplu, indiferent de armată, naționalitate sau porțiunea de front. Dorim să ilustrăm provocările și încercările prin care au trecut soldații, chiar și în perioadele când nu erau angajați în evenimente concrete de luptă. Sunt prezentate un număr minim de obiecte, impresiile fiind redate prin efecte vizuale și auditive, iar pentru sporirea autenticității experienței am așezat întreaga unitate tematică într-o tranșee. Fotografiile de epocă care servesc ca instrumente vizuale, au fost pe alocuri retușate în scopul unui efect mai intens.
Ultima sală a expoziției urmărește în ordine cronologică evenimentele politice din perioada 1918-1922: prăbușirea din toamna anului 1918, evenimentele revoluționare, momentele schimbării de regim. Paralel, prezintă și aspectele locale ale evenimentelor care au dus la declararea unirii Transilvaniei cu România: procesul de alegere a delegaților la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, adunarea propriu-zisă, formarea Consiliului Dirigent. Punctul culminant al evenimentelor a fost încoronarea în 1922 a lui Ferdinand ca rege al României Mari. Expoziția se încheie cu prezentarea documentului Kiáltó Szó, redactat de Károly Kós, document de bază al transilvanismului politic și al formării minorității maghiare din Transilvania.
Percepția inovativă și elementele vizuale de mare efect fac din această expoziție una dintre cele mai moderne ale muzeului.
PERSPECTIVA ARHEOLOGIEI AERIENE A EXPOZIȚIEI
Autor/Curator: arheolog și șef de secție, Pánczél Szilamér Péter
Secția Gurghiu și Centrul de Cercetare al Limesului Roman
Urmărite din înălțime, plaiurile de la poalele Carpaților Răsăriteni ascund întotdeauna urme care ne amintesc de înfruntările din timpul Marelui Război. Studierea peisajului ne trezește astfel involuntar interesul spre cunoașterea teatrului de război secular, iar prin interpretarea configurației reliefului se pot identifica elementele comune ale diferitelor sisteme defensive.
Investigările sistematice de arheologie aeriană în partea estică a Transilvaniei au avut în centrul atenției vestigiile din perioada romană. Înțelegerea mai profundă a sistemului defensiv roman a generat inevitabil și cercetarea urmelor din alte epoci istorice. Atenția noastră s-a îndreptat asupra sistemului de tranșee din primul război mondial doar sporadic și superficial, în cadrul unor prospecții de arheologie aeriană. Am putea argumenta că ele se situează cronologic în afara perioadelor cercetate de arheologi.
Pe porțiunea aflată în actualul județ Mureș, a sistemului de tranșee transilvănean construit la începutul primului război mondial se află și o linie de apărare secundară. Acesta pornea de la Brâncoveneşti, din valea Mureșului, în direcția Adrian – Mătrici – Ghindari, fiind legat de aliniamentul principal în zona văii Târnavei Mici.
Vestigiile bine conservate ale luptelor de tranșee din primul război mondial pot fi zărite de la înălțime, sau pot fi identificate prin prospecțiuni de teren. Tranșeele conservate în anumite zone pe o lungime de câțiva kilometrii, în combinație cu formele de relief, formează o linie de apărare în adâncime a cărui avanposturi trebuie căutate pe coama munților.
Pe baza surselor vestigiile primului război mondial pot fi cartate cu o precizie mai mare. Dintre acestea, o importanță deosebită au avut sistemele de apărare din zona văii Mureșului, a văii Gurghiului sau a Dealului Becheci. Prin cercetarea sistemelor de apărare construite în diferite epoci, dar cu același scop și oarecum în aceeași zonă, sperăm că vom contribui la cunoașterea mai aprofundată a istoriei regiunilor avute în vizor.
Expoziția tematică: MUREȘENI ÎN TRANȘEELE MARELUI RĂZBOI
Secția de Etnografie și Artă Populară @ Palatul Toldalagi, Piața Trandafirilor, Nr. 11
Vernisajul expoziției a avut loc în 11 iunie 2021.CURATORI:
Pánczél Szilamér Péter
Sárándi Tamás
Marc DorelCONCEPT ȘI DESIGN: Karácsony István
Expoziția tematică „Mureşeni în tranşeele Marelui Război” poate fi vizitată conform programului* normal de vizitare al Secției de Etnografie și Artă Populară:
Marţi – Vineri: 9:00 –16:00
Sâmbătă: 9:00 – 14:00
Duminică: 9:00 – 13:00
Luni: închisTarif de vizitare: 12lei / 3lei / 6lei (standard / elevi, studenți / pensionari)
*Se pot organiza tururi ghidate ale expoziției, cu înscriere prealabilă la adresa de e-mail: etnografie@muzeulmures.ro