Proiectul pune în evidență, de această dată, un specimen din colecția de paleontologie din cadrul patrimoniului muzeal mureșean, cu o valoare științifică deosebită.
Luna februarie 2019 este dedicată paleontologiei vertebratelor. „Exponatul lunii” ne introduce în lumea oceanelor timpurilor dispărute, prin valorificarea ca imagine în fața publicului larg a unui dinte aparținând unui rechin gigant, Otodus (Megaselachus) megalodon (AGASSIZ, 1835). Otodus megalodon este o specie complet stinsă de rechin gigant. Dimensiunea corpului putea atinge 15-18 m, în medie având circa 10,5 m, ceea ce subliniază mărimea impresionantă pe care nu o regăsim la nici un rechin actual. Practic, putea fi de 3 ori mai mare decât rechinul Marele Alb (Carcharodon carcharias), cel mai mare selacian actual.
Exemplarul expus, cu o vechime de aproximatix 20 de milioane de ani (Miocen Inferior), provine din zona orașului Cluj-Napoca și a intrat în patrimoniul muzeului în anul 1958, fiind donat de domnul Szőcs. Este cel mai mare dinte al speciei descoperit în România și cel mai vechi ca vârstă geologică.
Publicul interesat să afle detalii despre gigantul care a viețuit în oceanele străvechi, este așteptat la sediul Secției de Științele Naturii din cadrul Muzeului Județean Mureș din Târgu Mureș, strada Horea nr. 24, pe tot parcursul lunii februarie 2019.