Ce legătură au comunităţile mănăstireşti cu gastronomia? Relaţia dintre cele două este mai strânsă decât ne-am imagina. Încă din evul mediu au un regim alimentar foarte sănătos, bazat pe reguli stricte, de invidiat probabil şi de către experţii fitness din zilele noastre. Normele lor slujesc însă nu doar sănătății corporale ci şi păcii sufletești. Produc vin, bere şi leacuri tămăduitoare, în grădinile lor, alături de legume şi fructe și cresc numeroase plante medicinale şi mirodenii. Pe masa lor sunt servite uneori bucatede sărbătoare, alteori – mai des – meniuri de post. Prin intermediul lor au ajuns în diferite colţuri ale Europei mai multe plante, ori reţete de mâncăruri şi băuturi. Fraţii bucătari au hrănit deseori nu doar comunitatea mănăstirească, ci şi pe cei săraci sau bolnavi. Exemplarele unor registre de socoteli sau cărţi de bucate ale mănăstirilor de odinioară s-au păstrat până astăzi în colecţiile unor biblioteci și arhive.
Merită să vă aşezaţi la masa călugărilor. Vă aşteaptă cu drag!