Paulinii

15 aug.

Paulinii | Expoziţie itinerantă dedicată istoriei Ordinului Paulin la Muzeul Județean Mureș

Perioada de vizitare: 30.08.2022 – 30.12.2022

Locație: Secţia de Istorie şi Arheologie a Muzeului Judeţean Mureș din Cetatea Târgu Mureș

Vernisaj: Duminică, 28.08.2022, ora 16:00, Sala Gotică a Bisericii Reformate din Cetatea Târgu Mureș

 

Expoziția itinerantă PAULINII este organizată de Muzeul Naţional Maghiar, Ordinul Paulin Maghiar şi Muzeul Judeţean Mureş. Expoziția urmărește istoria şi misiunea Ordinului Paulin, care începe cu legenda primului călugăr eremit, cunoscut ca Sfântul Paul Eremitul, sărbătorit în 15 ianuarie, conform căreia sfântul fugise de persecuțiile creștine în pustiul Tebei și se hrănea cu jumătate de pâine care îi era adusă de un corb. La moartea lui, doi lei i-au săpat mormântul, legendă regăsită și în stema ordinului. Tematicicile camerelor expoziționale cuprind secole de amintiri , de la ceea ce face un paulin să fie Paulin, la prosperitate,  agricultură, viața spirituală și cultul sfinților, creativitate, decădere și renaștere, paulinii și lumea, comunitatea și patrimoniul material și imaterial al paulinilor.

Despre expoziție:

Paulinii au cinci mănăstiri în provincia ungară (în total 18 călugări), acestea fiind înfățișate pe un modul central al expoziției, în forma unor stații de oprire ale căii ferate reconstituite. Trenulețul reprezintă cursa specială anuală „Madona Neagră” a pelerinilor din Budapesta care se îndreaptă în centrul actual al ordinului din Częstochowa la sanctuarul Sfintei Fecioare, legând simbolic mănăstirile din Ungaria cu mănăstirea Jasna Góra din Częstochowa.

Expoziția debutează cu o peşteră, după care circuitul continuă în spațiile în care sunt prezentate vizitatorilor activitățile semnificative ale ordinului din ultimii 750-770 de ani: aspecte legate de viața  cotidiană din mănăstire, economie, viața liturgică sau activitățile pastorale. Modulul ”Declin și renaștere”, formulă atribuită clericului Péter Pázmány, sugerează ideea că ascensiunea și regresul Ungariei s-au întâmplat în paralel cu cea a Ordinului Paulin. În expoziție sunt etalate obiecte emblematice, de importanță primordială, din lunga istorie a ordinului: fragmente din monumentul funerar de marmură al Sfântului Paul Eremitul, singurul portret cunoscut al lui George Martinuzzi din secolul al XVII-lea, ori opere din epoca barocă a unor autori paulini, dintre care îi menționăm pe Gergely Gyöngyösi, György Fráter, Benedek Virág sau Ferenc Vezér. Textele în limba engleză ale expoziţiei pot fi accesate prin cod QR.

 

Istoric:

Ordinul Paulin a fost fondat la mijlocul secolului al treisprezecelea și este singurul ordin maghiar recunoscut de Papă în Evul Mediu care funcționează și astăzi. Istoria ordinului a fost marcată de declin și renaștere, mănăstirile lor suferind mai multe valuri de distrugeri şi dizolvări, însă ordinul a supraviețuit şi se bucură de o importanță central-est europeană.

Paulinii nu au neglijat nici cultura, mai ales după Evul Mediu, când munca intelectuală a început să capete un rol principal pentru călugări. Existau ateliere de copiere a codicelor, biblioteci și școli în care paulinii se dedicau scrisului, cititului și cunoașterii. Pentru paulini este de asemenea foarte importantă imaginea Madonei Negre, călugării din Częstochowa ocrotind icoana bisericii și primind anual peste 4,5 milioane de oameni care se duc să o vadă.

Ordinul se deosebește și prin culorile sale de bază: aur, alb, verde și negru, reprezentative pentru valorile principale: perfecțiunea divină, eternitatea și lumina (aurul, cu care se reprezintă deșertul Tebei și cei doi lei); puritatea, victoria și pacea (albul, care semnifică și apă, râu, fântâni sfinte, fără de care o mănăstire nu ar putea rezista); viața, speranța și natura (verdele, care desemnează și culoarea frunzelor de palmier din care Sfântul Paul își confecționa îmbrăcămintea); modestia și umilința (negrul, care este și culoarea corbului și a Madonei Negre).

Teritoriile principale în care ordinul și-a desfășurat activitatea sunt Ungaria, Polonia (a doua casă a paulinilor şi actualul centru), Cehia, Slovacia, Ucraina, Belarus, Lituania, Croația, Italia, Spania, Germania, Marea Britanie, ajungând și în Australia, Africa și Statele Unite.

***

Muzeul Județean Mureș organizează ghidaje tematice în expoziția PAULINII, deschisă în clădirea muzeului din Cetatea Târgu Mureș, pentru grupuri de până la 25 de persoane. Programarea pentru ghidaje este obligatorie şi se face cu cel puţin cinci zile în avans, în limita locurilor disponibile, telefonic la numărul 0749.912.992 sau prin e-mail la adresa pr@muzeulmures.ro
Accesul se face în baza biletului de vizitare a expoziție: 12 lei standard, 6 lei pensionari și 3 lei elevi sau studenți.
La activitățile interactive organizate de muzeu nu se percepe taxa de ghidaj, muzeografii noștri vă așteaptă cu drag să (re)descoperiți patrimoniul muzeal!

***

Imagini de la conferința de presă care a avut loc sâmbătă, 27 august, la sediul muzeului din Cetate, Secția de Istorie și Arheologie.

 

Duminică, 28 august 2022, a avut loc deschiderea oficilală a expoziției PAULINII, în cadrul evenimentului Vâltoarea Mureșeană 2022, în Biserica Reformată din Cetate.

Evenimentul a fost deschis de către domnul Ötvös Koppány Bulcsú, directorul Muzeului Județean Mureș, urmat de alocuțiuni prezentate de domnul Péter Ferenc, preşedintele Consiliului Județean Mureş, domnul Puskás Antal OSPPE, priorul Ordinului Paulin Maghiar și domnul L. Simon László, directorul Muzeului Național Maghiar. Momentul artistic a fost asigurat de cântăreața Petrás Mária.

După deschiderea oficială, invitații oficiali și vizitatorii au fost conduși în expoziție, într-un tur ghidat asigurat de către curatorii expoziției, doamna Pető Zsuzsa, arheolog-muzeograf la Muzeul Național Maghiar și doamna Bencze Ünige, arheolog-muzeograf la Muzeul Județean Mureș.

 

Fotografiile au fost realizate de Mariș Cristian Daniel.

 

***

Organizatori: Muzeul Național Maghiar, Ordinul Paulin Maghiar și Muzeul Județean Mureș (organizator local)

Curatori: Pető Zsuzsa – arheolog la Muzeul Național Maghiar și Bencze Ünige – arheolog la Muzeul Județean Mureș

Expoziția a fost realizată cu sprijinul Guvernului Maghiar prin contractul de finanțare cu numărul: EGYH-KCP-18-P-0183.

 

 

***

La realizarea expoziției au contribuit

 

Sponsorul expoziției:

Fondul Bethlen Gábor

logó: https://bgazrt.hu/wp-content/uploads/2019/05/megvalosult_a_magyar_kormany_tamogatasaval_bga_alap.jpg

 

 

Curatori

Pető Zsuzsa, arheolog-muzeograf (Muzeul Național Maghiar)

Bencze Ünige, arheolog-muzeograf (Muzeul Județean Mureș)

 

Proiectarea și realizarea expoziției

Egri Zsolt, Dobos Laura (DE Creative Kft.)

 

Instalarea obiectelor

Dúzs Krisztina (Muzeul Național Maghiar)

Lovász Gabriella (Muzeul Național al Ungariei)

Kozák Brigitta (Muzeul Național al Ungariei)

Pető Zsuzsa Eszter (Muzeul Național al Ungariei)

 

Managementul proiectului și control financiar

L. Simon László, director (Muzeul Național al Ungariei)

Ötvös Koppány Bulcsú, director (Muzeul Județean Mureș)

Puskás Róbert Antal OSPPE, superior provincial (Ordinul Paulin Maghiar)

Szentirmay Tamás, intendent (Ordinul Paulin Maghiar)

Zsurki Attila, director administrativ (Muzeul Național al Ungariei)

Miklós Zoltán, director (Muzeul Haáz Rezső, Odorheiu Secuiesc)

 

Manager proiect

Papp Géza (Muzeul Național al Ungariei)

 

Asistent proiect

Csom Zsófia (Muzeul Național al Ungariei)

 

Funcționar

Váradi Anna (Muzeul Național al Ungariei)

 

Restauratori, conservatori

Lencz Balázs (Muzeul Național al Ungariei)

Dúzs Krisztina (Muzeul Național al Ungariei)

 

Traducere și corectură

Kormos Bálint – traducere în limba engleză

Sárándi Emese, Popa Dániel – traducere în limba română

Liliana Lirca – corectură în limba română

 

Instituții împrumutătoare

Muzeul de Istorie din Budapesta

Parohia Adormirea Maicii Domnului, Celldömölk

Muzeul Cetății ”Dobó István”, Eger

Institutul de Istoria Artei, Budapesta

Surorile Monahale ale Sfântului Pavel Eremitul, Erdőkürt

Biblioteca și Arhiva Universitară ELTE, Budapesta

Biblioteca Szabó Ervin, Budapesta

Muzeul Herman Ottó, Miskolc

Muzeul Janus Pannonius, Pécs

Muzeul Creștin, Esztergom

Muzeul Laczkó Dezső, Veszprém

Muzeul Național al Ungariei, Budapesta

Muzeul de Istorie a Medicinei „Semmelweis”, Budapesta

Ordinul Paulin Maghiar

Academia Maghiară de Științe, Budapesta

Arhivele Naționale ale Ungariei, Budapesta

Atelierul-Muzeu Molnár-C. Pál, Budapesta

Dieceza Romano-Catolică din Pécs

Muzeul Rippl-Rónai, Kaposvár

Muzeul de Arte Frumoase – Galeria Națională Maghiară, Budapesta

Muzeul Thúry György, Nagykanizsa

Muzeul Tragor Ignác, Vác

 

Arhiva Arhidiecezană Romano-Catolică de la Alba Iulia

Seminarium Incarnatae Sapientiae, Alba Iulia

Muzeul de Artă Bisericească Sfântul Ladislau, Oradea

Muzeul Secuiesc al Ciucului, Miercurea Ciuc

Muzeul Național al Unirii, Alba Iulia

 

 

Expoziția actuală se bazează pe cea care a avut loc la Muzeul Național Maghiar în 2021.

Curatorii expoziției de la Budapesta:

Pető Zsuzsa, arheolog-muzeograf (Muzeul Național Maghiar)

Bojtos Anita, istoric (Ordinul Paulin Maghiar).

 

Expoziția de la Budapesta a fost realizată cu sprijinul Guvernului Ungariei prin documentul EGYH-KCP-18-P-0183.

 

Aducem mulțumiri:

 

Ordinul Paulin Maghiar

Csóka Péter János OSPPE, Balla Péter Barnabás OSPPE, Bátor Péter Botond OSPPE, Vas Mónika Mária Teréz MSPPE, Kubica Mónika Mária Rita MSPPE, Németh Irén Mária Magdolna MSPPE, Horváth Tünde Mária Ágnes MSPPE, Sudár Annamária, Török Máté, Sarbak Gábor, Mihály Margit, Jankovics Réka, Borbás Géza, Csonka Imre, Varga László, Tolnai Lászlóné, Bárdonicsek László, Kovács Adrienn, Gaálné Stettner Beáta

 

Muzeul Național Maghiar

Csapai Péter, Csapai Petra, Gál Marcell, Gödölle Mátyás, Hlács László, Kibédi Olivér, Kis András, Madarászné Gorej Judit, Mándoki József, Pallag Márta, Puskás József, Széplaki Miklós, Ványik Krisztián

 

Muzeul Județean Mureș

Consiliul Județean Mureș, Dr. Oborni Teréz, Dr. Kovács Gergely, Dr. Bernád Rita, Böcskei László, Lakatos Attila, Gabriel Tiberiu Rustoiu, Smaranda Cutean, Dr. Markaly Aranka, Kósa Béla, Miklós Zoltán, Szász Hunor, Sárándi Emese, Liliana Lirca, Szász Andrea, Oracler – Vészi Tibor, Parohia Reformată nr. 1 din Târgu Mureș, Gál Szilárd Sándor, Sztrója Annamária, Nyulas Magdolna, Kocsis Katalin, Andrási Árpád

 

Next Post

Pálosok