Portret de grup cu antialcoolici. Forel la Târgu-Mureș

14 mart.

Surprinderea în fotografii a participanților și organizatorilor diferitelor evenimente și activități a fost dintotdeauna un moment important. Colecția muzeului include, de asemenea, un număr relativ mare de fotografii de grup, deoarece din a doua jumătate a anilor 1800 fotografierea participanţilor la diferite evenimente a devenit o modă. În general, fotografiile de grup sunt mai puțin interesante pentru privitorul contemporan: știm puține lucruri despre persoanele care apar în ele și, adesea, nu există nici măcar o referire la eveniment. În același timp, din punct de vedere vizual, acestea sunt uniforme.

Dar în unele cazuri acest tip de fotografie poate dezvălui poveşti şi întâmplări deosebite. Acesta este cazul  celor două fotografii de grup pe care muzeul le-a cumpărat în 1969 de la Halász Boriska, împreună cu alte câteva fotografii și documente. Pe spatele fotografiilor era indicată ocazia cu care au fost făcute și numele unor personaje, de asemenea, erau notate. Fotografiile au fost realizate în timpul unei vizite la Târgu-Mureş a lui Auguste-Henri Forel în martie 1910. Dar ce aveau în comun psihiatrul elvețian, poeta, profesorul de franceză și funcționarul cu ideologie socialistă din Târgu-Mureș la începutul secolului trecut? Toți erau antialcoolici.

În a doua jumătate a anilor 1800, iniţiativele antialcool s-au consolidat la nivel mondial. În Ungaria, mișcarea a avut două grupări principale: Asociația Națională Antialcoolică Maghiară (Országos Magyar Alkoholellenes Egyesület), înființată în 1901, și mișcarea antialcoolică Good Templar. Aceasta din urmă a luat naștere în Statele Unite ale Americii și a fost creată după modelul lojilor masonice. În 1906, un grup condus de Forel s-a îndepărtat de ordin și a devenit fondatorul Ordinului Independent Good Templar. La înființare au participat abstinenţi  atât din Ungaria cât și din România. Patru ani mai târziu, în aprilie 1910, a fost înființată prima lor lojă la Târgu-Mureș, sub conducerea lui Stein Fülöp.

Organizarea începuse cu siguranță mai devreme, deoarece Forel a susținut o prezentare în oraș cu o lună înainte, la 10 martie. Omul de știință elvețian se afla în turneu în Ungaria și a sosit la Târgu-Mureş la invitația doamnei Bucher Szász Piroska. Asociația medicilor îl aștepta la gară, de unde a fost condus în centru. Forel și-a ținut prelegerea la Hotelul Transilvania și la sosirea sa, mulțimea de muncitori eradeja adunată. În prelegere, care a durat aproape trei ore, a vorbit despre ereditate, teoriile lui Ernst Haeckel și, bineînțeles, despre efectele distructive ale alcoolului.

Ziarele nu dezvăluie mai mult decât atât, dar rapoartele de presă ulterioare dezvăluie cine era principala purtătoare de cuvânt a mișcării locale împotriva alcoolului: doamna Bucher Szász Piroska, menționată mai sus. Pe lângă organizația locală, ea a fost implicată și în Ordinul Good Templar la nivel național. În cercetările și articolele recente, există foarte puține informații despre Szász Piroska, de obicei este menționat că a scris poezii. În a doua parte a secolului al XIX-lea, ea și familia ei făceau parte din elita oraşului: bunicul său, Szolga Miklós, a fost deputat în Parlament și scriitor, iar tatăl său, Szász Dénes, a fost judecător.

Piroska a fost căsătorită de două ori, primul ei soț fiind bogatul comerciant Bucher Lajos. Logodna lor a avut loc în septembrie 1890 și a fost relatată în ziarele locale, clujene și din capitală. Nunta lor a avut loc în luna mai a anului următor, în Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din centru, iar recepția a avut loc la Hotelul Transilvania. Se pare că au avut doi copii. În fotografia de grup cu Forel şi organizatorii evenimentului, în dreapta apare untânăr, iar printre numele de pe spatele fotografiei  este menționat numele B. Lajoska, adică Bucher Lajos cel tânăr/junior. În rubrica de „Căsătorii” din ziarul Székely Nemzet, găsim o referire la fiica lor: în august 1917, Bucher Piroska (notată ca fiind fermecătoarea fiică a lui Lajos Bucher) s-a căsătorit cu Gergely József, un funcționar bancar.

De la începutul anilor 1900, poeziile lui B. Szász Piroska au apărut în mod regulat în ziarele locale și din capitală şi în această perioadă a susținut mai multe lecturi. Acestea nu au eraudoar de natură literară, ci aveau și un scop educativ: în Căminul Muncitoresc a susținut o prezentare intitulată „Cunoaște-te pe tine însuți”. Piroska a divorțat de soțul ei în 1917 și, la scurt timp după aceea, s-a căsătorit cu jurnalistul Mikes Lajos. Despre acesta putem citi în memoriile avocatului Fekete Andor. El scrie şi despre personalitatea poetei: era inteligentă și talentată, dar „exaltată” și cu caracter imprevizibil, iar această „nebunie” a dus la sinuciderea ei în 1918. Este important de remarcat că nu există o astfel de descriere extremă în relatările contemporane, așa că merită să fim critici față de ceea ce descrie Fekete. Mai degrabă, se pare că Piroska a fost o femeie care își exprima public opiniile și punctele de vedere. Dar este adevărat că aceste opinii, în special cele referitoare la consumul de alcool, puteau părea radicale.

Extremiștii mișcărilor antialcoolice ale vremii cereau abstinență totală, în timp ce alții erau  mai toleranţi și credeau că uneori se pot consuma cantități mici de alcool. O dezbatere similară a avut loc și în cadrul mișcării de la Târgu-Mureș și, în cele din urmă, membrii nu au fost obligați să se abțină complet. Motivul din spatele acestei decizii a fost acela de a convinge mai multe persoane despre importanța mișcării.

Principala cerere la nivel național a mişcării a fost închiderea barurilor și interzicerea vânzării de alcool în ziua alegerilor. Opiniile au fost exprimate în diverse forumuri: au ținut prelegeri în căminele muncitoreşti, școli etc., au publicat articole în ziare și au deschis în 1911 un restaurant fără alcool în Târgu-Mureş. De asemenea, au organizat evenimente pentru a atrage mulțimi mari: la Ernei, în același an, a avut loc o reuniune publică la care au participat aproximativ 800 de persoane. În 1912, a fost înființată în oraș cea de-a treia lojă Good Templar, cea a avocaților antialcoolici. În același timp, actorul pensionar Németh János a început să facă turnee prin satele din zonă, scriind și regizând un spectacol despre efectele alcoolului în care se ironizau situațiile provocate de dependența de alcool. Ziarele au relatat despre succesul spectacolului, subliniind că participa și comunitatea românească, în ciuda interdicției impuse de preoți. Németh cu one-man show-ul său a făcut ani de zile un turneu în țară, despre care se scria  și în ziarele străine.

Nu există rapoarte cu privire la efectele reale ale acestor încercări, dar faptul că din anii 1920, oamenii au început să bea mai mult vin și consumul de ţuică era în scădere, au avut cu siguranță un rezultat pozitiv.

Surse:

Levendel László: Az ivási szokások alakulása a változó társadalomban. IN: Társadalmi Szemle. 1992, 6. sz.

Szász Piroska hagyatéka, avagy Szabó Lőrinc Vásárhelyen – https://nepujsag.ro/articles/szasz-piroska-hagyateka-avagy-szabo-lorinc-vasarhelyen

Ziarele: Székely Lapok, Székely Napló, Közérdek, Ellenőr

Instantanee din Fototeca Muzeului // Text și selecție fotografii: Újvári Dorottya – muzeograf la Secția de Istorie a Muzeului Județean Mureș

 

 

 

 

   Bucher Szász Piroska în  partea stânga, lângă Forel.

 

 

 

 

 

 

 

Add Your Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *