Săpăturile arheologice de la Criș // Castelul Bethlen

  • Home
  • Cercetare
  • Săpăturile arheologice de la Criș // Castelul Bethlen
09 sept.

Ultimele săpături arheologice de la Criș s-au desfășurat în perioada iunie-august 2021 și au fost conduse de arheologii Muzeului Judeţean Mureş, în parteneriat cu Fundația Sanct Ladislaus.

Castelul Bethlen este situat pe teritoriul judeţului Mureş, comuna Daneş, în centrul satului Criş, pe un deal, la o altitudine de 422m, pe malul stâng al pârâului Criş. Castelul din Criş reprezintă probabil cel mai frumos exemplar ale castelelor renascentiste cu influenţe arhitecturale din Italia şi Ungaria superioară. Istoria şi evoluţia castelului este cunoscută în mare parte din surse scrise, cercetări arhitecturale, de istoria artei şi arheologie. Prima menţiune a unui ansamblu rezidenţial deja existent la Criş provine din anul 1435. Important de subliniat este faptul că, de-a lungul secolelor, castelul a aparţinut familiei Bethlen, până la evacuarea ultimilor membrii ai familiei, în anul 1949. 

Cercetările arheologice de la Criș s-au efectuat în mai multe etape: 1974-1977, 1998-2012 și 2020-2021.

Ultimele lucrări de cercetare s-au axat pe zona exterioară a zidului sudic al incintei. Astfel, am   descoperit următoarele complexe arheologice: o bucătărie din sec. XIX, o structură de cărămidă care servea la afumare la rece cu ziduri aferente refolosite, mai multe vetre, un canal de drenaj, trei fundaţii de stâlpi din piatră de la o structură necunoscută, colţul sud-estic al unei incinte cu turn circular construit cel mai probabil în secolul al XV-lea, şi un şanţ cu gropi pentru  stâlpi datat cu materiale din sec. XIII. 

Echipa de cercetare a săpăturilor arheologice de la Criș: Ünige Bencze, Zólya Levente, Szilárd Gál și Balog Apollónia.

 

Ünige Bencze – coordonatorul șantierului arheologic de la Criș

Secția de Istorie a Muzeului Județean Mureș

Add Your Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *