Régészeti ásatások a keresdi Bethlen kastélynál

  • Home
  • Kutatás
  • Régészeti ásatások a keresdi Bethlen kastélynál
09 szept
  • 2021 június és augusztus között a Maros Megyei Múzeum munkatársai a Szent László Alapítvánnyal karöltve régészeti feltárásokat folytattak a keresdi Bethlen kastélynál. 

A csapat: Bencze Ünige, Zólya Levente-László, Gál Szilárd Sándor, Balog Apollónia.

A keresdi kastély Erdély egyik legszebb reneszánsz stílusban épült kastélya, melyben itáliai és felső magyarországi építészeti hatások is felismerhetők. A Bethlen család kastélya Maros megyében, Keresd falu központjában, egy, a Keresd patak bal partján fekvő dombtetőn helyezkedik el. A kastély történetét és a hozzá tartozó birtokstruktúra változásait írott forrásokból, építészeti és művészettörténeti, valamint régészeti kutatásokból ismerjük. Az írott források 1435-ben említenek legelőször egy Keresden álló nemesi kúriát. Fontos kihangsúlyozni, hogy az évszázadok során a kastély folyamatosan a Bethlen család tulajdonában volt, egészen 1949-ig, amikor az utolsó családtagokat kilakoltatták. 

A kastély területén többször is folytattak régészeti kutatásokat, először 1974-1977 között, majd 1998-ban, 2012-ben, és végül 2020-2021-ben.

A régészeti kutatások a déli kerítőfal külső részén, a kastélypark felé eső részen zajlottak. Több érdekes régészeti objektum került napvilágra, ezek közül a következőket emelnénk ki: a 19. századi konyha épületei; egy tégla struktúra, amely valószínűleg egy hideg füstölő része lehetett; több tűzhely maradványa; egy vízelvezető, kövekből kirakott kanális; három oszlop kőalapozása, amelyek egy egyelőre azonosítatlan épülethez tartozhattak; egy korábbi, talán 15. századi kerek saroktoronnyal ellátott erődítés nyomai, és végül egy 13. századi leletanyaggal keltezett árok, a hozzá tartozó cölöplyukakkal. 

Szöveg:  Bencze Ünige, a keresdi ásatások vezetője.

Fotók: Zólya Levente-László, Simó Levente

Maros Megyei Múzeum, Történelem osztály

 

Add Your Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *