EGYÜTT ÉLNI A RÓMAIAKKAL

  • Home
  • EGYÜTT ÉLNI A RÓMAIAKKAL
06 iul.

A Görgény osztály és a Limes Kutatóközpont közös programja // 2021. júniusi kiadás

Helyszín: A Maros Megyei Múzeum várbeli épülete, Avram Iancu uta 2. sz.

 


 

A műhelytevékenységekre minden kedden és szerdán kerül sor 09:00-11:00 óra között

Részvételi díj/műhely/gyerek: 8 lej

Program koordinátora: Angela SĂPLĂCAN, muzeológus

A helyek korlátozottak – maximum 20 fő műhelyenként. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges.

Regisztrálni telefonon lehetséges: 0747 773 299

A tevékenységek kétnyelvűek: román és magyar.

 


 

  1. 07. 06 Romai hadsereg

Az ókorban a római hadsereg híres volt az elért sikerei miatt, ami a jó kiképzésnek és szervezésnek volt köszönhető. A kiképzés kemény volt, az engedetlenséget vagy lustaságot pedig keményen megtorolták.  

  1. 07. 07. Római gyermekkor  Egy a római korban élő gyerek mindennapjai nem különböztek sokban egy mai gyerek életétől. Abban a korban is a szülők igyekeztek játékokkal kedveskedni a gyerekeiknek: rongybabák, játék harci szekerek, állatok, sípok, labdák és más hasonló játékokkal.
  1. 07. 13. A parfüm készítés művészete

A rómaiak sok időt fordítottak testápolásra. Ennek bizonyítékai a közfürdők, a régészeti ásatások során előkerülő szépségápolási kellékek, de ugyanezt szolgálta a fűszerekkel való élénk kereskedelem, amiket elősorban parfümök, krémek késztésénél használtak, amiket a nők és férfiak egyaránt használtak.

  1. 07. 14. A római mozaik

A rómaiak Villának nevezett házakban éltek, ezek falait és padlózatát mozaikok díszítettek, akár csak egyes bútorokat. A mozaikok sok esetben mindennapi élethelyzeteket jelenítettek meg, vagy a görög, illetve római mitológia egyes alakjait. A korabeli felfogás szerint egy ház minél több élénk színű mozaikok díszítettek, az annál egészségesebb volt!

  1. 07. 20. Római freskó

A római kori falképek a korszak emberének kifinomult ízlésvilágának bizonyítéka. Egyes freskók csodával határos módon átvészelték az évszázadok viszontagságait, s így lehetőséget adnak egy régi civilizáció kultúrájának, vallási szertartások, gasztronómiájának, vagy a mindennapi életének jobb megismeréséhez.

  1. 07. 21. Hogyan öltöztek a rómaiak

A szobrok és festmények révén ismertek a rómaiak öltözködési szokásai. A férfiak és nők által hordott öltözék ugyanakkor az illető társadalmi rangjának, míg egyes részletek akár korának, vagy státusának pontos lenyomatai is voltak. A Bracae, Palla, Petasus, Reticulum, Stola, Toga (Nadrág, kalap, táska, stóla, tóga, stb) a különböző római ruhadarabok elnevezései.

  1. 07. 27. Római istenek

A római vallásnak 12 fő istene volt: Jupiter, Júnó, Neptun és Minerva, Mars és Vénusz, Apolló és Diána, Vulcanus és Vesta, Merkúr és Ceres. A legenda szerint az istenek tanács (Dei Consentes) akadályozta meg, hogy Hannibál legyőzze Rómát.

  1. 07. 28. Rómaiak szórakozása

Az ókori Rómában, mind a köztársaság időszakában, mind a császárkorban a vallási élet fontos részei voltak a fesztiválok, ami meghatározó jellegzetessége volt a korszak időszámításának. A Feriae-nek (ünnep, vagy szent nap) nevezett eseményeket közpénzből finanszírozták.