WORKSHOP DE RESTAURARE A LEMNULUI POLICROM

În perioada 13 – 17 decembrie 2021, Laboratorul de Conservare și Restaurare din cadrul Muzeului Județean Mureș a desfășurat  ”Workshopul de restaurare lemn policrom”, la care au participat specialiști de la muzeele din țară, precum Muzeul Național al Bucovinei din  Suceava, dar şi de la firme de restaurare – S.C. Restoris S.R.L., sau instituţii de învăţământ universitar de profil: Universitatea Națională “George Enescu”, Facultatea de Arte Vizuale și Design – Iaşi.  

Lucrările workshopului se vor axa pe cercetarea/investigarea și restaurarea unui set de obiecte de patrimoniu, în vederea obținerii unei mai bune documentări asupra compoziției și naturii artefactelor, ca și preambul științific absolut necesar unui nivel profesionist, dar și pe lucrări practice concrete, constând în intervenții specifice de restaurare. O parte din piesele avute în vedere au intrat în lucrările unor workshopuri anterioare, acestea necesitând o aprofundare a operațiunilor pentru a fi finalizate.

 Organizatori: Muzeul Județean Mureș, Laboratorul autorizat de conservare restaurare, reprezentat prin: Dr. Dumitrescu Raluca, șef secție Laborator conservare restaurare, Dr. Nemes Erika, expert restaurator pictură ulei pe pânză.

Participanți:                      

CORNELIA BORDAȘIU – Universitatea Națională „George Enescu”, Iași – prof. univ. dr., expert restaurator pictură tempera

BOGDAN UNGUREAN – Universitatea Națională „George Enescu”, Iași – conf. univ. dr., expert restaurator pictură ulei pe pânză, expert restaurator pictură tempera 

ANDA BORDAȘIU –  Universitatea Națională „George Enescu”, Iași – restaurator pictură tempera

LOREDANA AXINTE – Muzeul Bucovinei, Suceava – dr., expert restaurator pictură tempera 

ECATERINA CONSTANTINESCU – S.C. Restoris S.R.L. restaurator pictură pe panou, lemn policrom, mobilier stil

ANDREI BUDA – absolvent, master restaurare pictură tempera pe lemn 

RALUCA DUMITRESCU – Muzeul Județean Mureș, Târgu Mureș, Dr., expert restaurator lemn policrom, pictură pe panou și icoană pe sticlă

NEMEȘ ERIKA  – Muzeul Județean Mureș, Târgu Mureș, dr., expert restaurator pictură ulei pe pânză