Csütörtök a Múzeumban 2021. szeptember hónapban

  • Home
  • Csütörtök a Múzeumban 2021. szeptember hónapban
15 sept.

Szeptember hónapban is folytatódik a Maros Megyei Múzeum által kezdeményezett Csütörtök a Múzeumban c. próba program.

A program ötlete az idei Múzeumok Éjszakája során elvégzett felmérés alapján született, amikor több látogató is jelezte, hogy szívesen részt venne a látogatási programon kívüli, esetleg esti programokon.

Szeptember hónap minden csütörtökére jut egy programajánlatunk: 2 filmvetítésre, 2 tematikus vezetésre és 1 interaktív műhely tevékenységre kerül sor.

A szeptemberi ajánlataink röviden:

  1. 2021. szeptember 2. – Filmvetítés és beszélgetés a Kultúrpalota Kistermében
  2. 2021. szeptember 9. – Filmvetítés a Múzeum várbeli épületében található Konferencia teremben
  3. Tematikus vezetés a Néprajzi osztály épületében lévő Maros mentiek a Nagy Háború lövészárkaiban c. kiállításban
  4. 2021. szeptember 23. – Interaktív műhely tevékenység keretében emberi csontok antropológiai vizsgálata a Múzeum várbeli épületében
  5. 2021. szeptember 30. – Vezetett séta a Maros Megyei Múzeum raktárában

Kezdés időpontja a filmvetítések esetén 19.00 órától, a vezetésekre és műhely tevékenységre pedig 17.00 órától kerül sor. A belépés minden épület meglátogatására szolgáló jegy megvételével történik, ami megtalálható a Múzeum honlapján a Szeptemberi eseménynaptárnál. A jegyek elővételben is megvásárolhatók.

A program célközösége 14 év fölötti fiatalok, felnőttek, helyi lakosok, turisták és a történelem, kultúra és művészetek iránt érdeklődők. A Múzeum ezen csoportoknak kíván alternatív programokat biztosítani a szabadidő eltöltésére, a normál látogatási időn túlmenően.

*

NAPTÁR

Csütörtök a Múzeumban 2021. szeptember hónapban

 

Csütörtök a múzeumban #5

Szeptember 2., csütörtök @ a Maros Megyei Múzeum mozija // Kultúrpalota, Kisterem

19.00 Întregalde – a filmvetítést követően beszélgetésre kerül sor a jelen lévő Alex Bogdan színésszel

Rendező: Radu Muntean, 2021

ROU / dráma/ 1 óra 44 perc

(AP-12) 12 éven aluliak számára csak nagykorú felügyeletével ajánlott

* Kultúrpalota belépő jegy ára16 / 4 / 8 lej (normál, diák és tanuló/nyugdíjas)

 

Három barát egy év végi humanitárius kiránduláson vesz rész. Egy terepjáróval utaznak Întregalde (Havasgáld) településhez tartozó leaszfaltozatlan, erdei utakon, amikor találkoznak egy idős emberrel, s megpróbálnak neki segíteni eljutni a fűrésztelephez, ahol állítólag dolgozik. Autójuk egy patakmederben elakad, a fűrészüzemről kiderül, hogy elhagyatott, így kénytelenek az egész éjszakát a szenilis idős emberrel tölteni, ami próbára teszi empátiájukat és nagylelkűségüket.

 

Csütörtök a múzeumban #6

Szeptember 9., csütörtök @ a Maros Megyei Múzeum mozija // A Múzeum várbeli épületnek emeletén található Konferencia teremben

19.00 Testről és lélekről

Rendező: Enyedi Ildikó, 2017

HUN / dráma, 1 óra 56 perc

Forgalmazó: Bad Unicorn

Magyar nyelvű film, román felirattal.

* A Várbeli épület esetén a belépő jegy ára 12 / 3 / 6 lej (normál, diák és tanuló/nyugdíjas)

 

A Testről és lélekről c. film egy atipikus szerelmi történet két introvertált emberről, akik véletlenül felfedezik, hogy éjszaka ugyanazt álmodják. Egy vágóhíd igazgatója gyanakodva néz Máriára, a hatóságok által küldött új minőségellenőrre. Kedves, de túl udvarias, és túl igényes a húsok megítélésekor. Az értékelő interjúk során egy pszichológus felfedezi, hogy ugyanazok a visszatérő álmaik. Mindketten zavarban vannak attól, hogy ez a felfedezés mit jelent, mint két introvertált, akik szakmai tevékenységükön kívül semmit sem tudnak egymásról. Hogyan tudják elfogadni ezt a furcsa egybeesést? Mit jelent mindez?

 

Csütörtök a múzeumban #7

Szeptember 16, csütörtök, Néprajzi és Népművészeti osztály, Toldalagi Palota, Rózsák tere 11. sz.

17.00 Maros mentiek a Nagy Háború lövészárkaiban – tematikus kiállítás

A tematikus vezetés: Marc Dorel – kurátor

A tematikus vezetés időtartama: 1 óra – román nyelvű

18.30 Maros mentiek a Nagy Háború lövészárkaiban – tematikus kiállítás

A tematikus vezetés: Sárándi Tamás – kurátor

A tematikus vezetés időtartama: 1 óra – magyar nyelvű

* A Toldalagi Palota esetén a belépő jegy ára 12 / 3 / 6 lej (normál, diák és tanuló/nyugdíjas)

 

A Maros mentiek a Nagy Háború lövészárkaiban c. tematikus kiállítás 2021. július 12-én nyílt meg. A kiállítás ötlete 2017-ben merült fel, s egyszerre állít emléket az első világháború és Románia Centenáriumának. A kiállítás a múzeum három részlegének (történelem, néprajz és régészet) együttműködése révén valósult meg, ami a múzeumi szférában  nem mindennapi konstrukció. A kiállítás négy nagy tematikus egységből áll: az első világháborús katonák frontélményeit, a háború civil lakosságra gyakorolt hatását, valamint az uralomváltás marosvásárhelyi és Maros megyei eseményeit bemutató részt az első világháborús lövészárkok és a légi régészet kapcsolatát taglaló egység egészíti ki.

 

Csütörtök a múzeumban #8

Szeptember 23., csütörtök @ a  Múzeum várbeli épületének emeletén található ún. Tiszti szalonban

17.00 The Talking Dead

Szervező és vezető: Gál Szilárd Sándor – antropológus

Az emberi csontok antropológiai vizsgálata interaktív műhely keretében / 45 perc / román nyelven

 

18.00 The Talking Dead

Szervező és vezető: Gál Szilárd Sándor – antropológus

Az emberi csontok antropológiai vizsgálata interaktív műhely keretében / 45 perc / magyar nyelven.

 

A morfológiai és szabad szemmel látható jelek elemzését,  egy a Marosszentgyörgy határában felfedezett a hun korból származó harcos csontvázán fogjuk szemléltetni. A hun korszak lovasát 2016 nyarán fedezték fel, a Nagyernye–Koronka terelő út építését megelőző leletmentő ásatás során, a Tófalva felé vezető út közelében. A régészeti ásatást a Maros Megyei Múzeum csapata végezte. A felfedezett csontváz nagyon jó állapotban őrződött meg a mellette található feláldozott ló maradványaival egyetemben és rajta számos paleo-patológiai jelet lehet felfedezni.

A fizikai antropológia az emberi csontváz morfo-taxonómiai jegyeit vizsgálja szabad szemel. A műhely keretében a Buksinak elnevezett csontváz szolgál a vizsgálat alanyául.

A csontok fizikai kutatásának alapvető módszertana az összehasonlító anatómia. J. W. Goethét tekintik az összehasonlító anatómia atyjának, aki előszeretettel gyűjtött emberi koponyákat, vizsgálatai elsősorban az ember és állat kapcsolatára fókuszáltak: “Sem aranyat, sem ezüstöt nem találtam, de ami kimondhatatlanul boldoggá tesz az az emberi álkapocs.” (idézet Goethe Herderhez írt leveleiből)

 

 

Csütörtök a múzeumban #9

Szeptember 30., csütörtök @ a  Múzeum várbeli épületében található Történelmi osztály raktára

Találkozási pont: az épület főbejárata.

 

17.00 Az ásatástól a kiállításig – első alkalommal

Vezető: Györfi Zalán, tudományos kutató

Vezetett séta a múzeum raktárában / 45 perc / román nyelven.

 

 

18.00 Az ásatástól a kiállításig – első alkalommal

Vezető: Györfi Zalán, tudományos kutató

Vezetett séta a múzeum raktárában / 45 perc / magyar nyelven.

 

A túra célja felhívni a látogatók figyelmét egy-egy kiállítás megszületéséig vezető folyamatokra. Azokat a szakaszok kívánjuk bemutatni, amelyeken egy-egy lelet átmegy a régészeti ásatásokon történő felfedezés pillanatától a múzeum kiállítóteréig. Először nyitjuk meg a Maros Megyei Múzeum, Történelem osztályának régészeti raktárának kapuit, ahol a várban végzett ásatások során felfedezett leletek 80%-át tároljuk. A raktár 2014-ben került berendezésre és modern elrendezést biztosít a felfedezett leletek (kerámiák, kályhacsempék és néhány bronz tárgy) tárolására és dokumentálására.