MŰGYŰJTŐI TÁRLATVEZETĖS DR. SALAT CSABÁVAL

  • Home
  • MŰGYŰJTŐI TÁRLATVEZETĖS DR. SALAT CSABÁVAL
17 dec.

Dr. Salat Csaba, a Pittner Olivér (1911–1971) retrospektív kiállítás társkurátora a gyűjtő szemszögéből nyújt betekintést Pittner Olivér festőművész életébe és alkotói szakaszaiba. A tárlatvezetésre 2022. december 20-án, kedden, 17 órától magyar és 18 órától román nyelven kerül sor a Kultúrpalota jobb szárnyának második emeleti kiállítótereiben.

A belépés múzeumi látogatójegy alapján történik: 16 lej felnőttek, 8 lej nyugdíjasok és 4 lej diákok számára. Foglalás: 0749.912.992 / pr@muzeulmures.ro

A Maros Megyei Múzeum Művészeti Osztálya által szervezett Pittner Olivér (1911–1971) retrospektív kiállítás 2023. április 30-ig látogatható. Ez idő alatt havonta, a tárlathoz kapcsolódó, különféle programok megrendezésére kerül sor, melynek részét képezi e soron következő vezetés is.

 

Pittner Olivér ahhoz a nagybányai nemzedékhez tartozott, amely a két világháború közötti időszakban megújította a művésztelep szellemiségét. A kiállítás a művész minden korszakának legjellegzetesebb műveit sorakoztatja fel, néhány analógiával kiegészítve, melyek jobban megvilágítják rendkívüli művészi életpályáját. Megtekinthetők a nagybányai periódusát képviselő alkotásai, valamint a Segesváron és Nagyszebenben készült, kubizmushoz visszanyúló városképei, amelyek szigorú, szinte geometrikus rendben sorakozó utcarészleteket ábrázolnak, akárcsak a gyergyói vidékek redukált, hullámzó felületeit megörökítő tájképei. A művész munkásságának egy másik állomása a ’60-as évek közepén elkezdett szimbolikus, néha szürreális, kiszáradt fák és kusza, csavarodott gyökerek ábrázolása. A mintegy 70 olajfestmény, pasztellkép és grafika 24 különböző, németországi, magyarországi, valamint romániai köz- és magángyűjteményből érkezett. Ezek mellett a Pittner-hagyatékból származó leveleket, dokumentumokat és archív családi fényképeket is láthatják az érdeklődök.