ORAȘUL ÎNTĂRIT

  • Home
  • ORAȘUL ÎNTĂRIT
10 mart.

ORAȘUL ÎNTĂRIT – expoziție permanentă
Vernisaj: 22 martie 2023, ora 18:00
Locație: Secția de Istorie (Cetatea Târgu Mureș)

Organizator: Muzeul Județean Mureș
Finanțator: Consiliul Județean Mureș
Curatori: GYŐRFI Zalán, SÁRÁNDI Tamás
Co-organizator: KOVÁCS Mária-Márta
Design și concept vizual: KARÁCSONY István

***

Oraşul întărit. Târgu-Mureş la începutul epocii moderne

Expoziția reprezintă o incursiune în istoria Târgu-Mureșului din secolul al XVII-lea, o perioadă de tranziție marcată de transformări și conflicte. În această perioadă s-a conturat Târgu-Mureșul modern, orașul a păşit pe o nouă cale de dezvoltare, eliberându-se de legăturile sale scăunale și pornind pe drumul urbanizării și al îmburghezirii. Odată cu acordarea titlului de oraș liber regesc, fostul oppidum putea deveni un oraș adevărat – civitas – cu toate avantajele acestuia. Noul cadru și perspectivele pe care le oferea privilegiul, îmbinate cu natura de tranziție a perioadei moderne timpurii, a conferit orașului un caracter specific, nemaiîntâlnit anterior sau ulterior. Este ilustrativ în acest sens faptul că în această perioadă se practica încă dreptul cutumiar de origine medievală, dar a apărut şi primul cod scris al orașului; în centrul orașului dăinuia fosta mănăstire franciscană, dar în biserica sa se predica Reforma în limba maternă; a început construcția cetăţii, locuitorii acesteia au primit drept de cetățenie, iar privilegiile familiilor nobile din afara zidurilor au fost menținute. Se scriau memorii și primele cronici ale orașului, meşterii își trimiteau fiii la Cluj pentru a învăța meserie, în timp ce oamenii erau încă adesea legați la stâlp sau arși pe rug în piața principală.

Expoziția se întinde pe o suprafață de 120 m2 și prezintă, prin module tematice diferite, aspecte ale vieții locuitorilor din oraș la începutul epocii moderne, instituțiile de autoguvernare în devenire, breslele care au impulsionat viața economică, societatea, cultura materială și obiceiurile gastronomice. Dorim să aducem epoca mai aproape de vizitatori prin prezentarea a două povești de viață: „povestea vrăjitoarei” Katalin Sárdi care descrie atmosfera acelor vremuri, întrepătrunderea dintre sistemul de justiție şi administrația publică, în timp ce povestea de viață a lui Ferenc Nagy Szabó prezintă procesul de dobândire a cetățeniei, oportunitățile și parcursul profesional al unui cetățean.

Pentru vizitatorul de astăzi, evenimentele de acum câteva secole pot părea o curiozitate, dar expoziția dovedeşte că diferite procese merită examinate dintr-o perspectivă istorică pentru a înţelege mai bine dezvoltarea și (trans)formarea vieții sociale a unei comunități, a unui oraș.

Expoziția va putea fi vizitată la parterul clădirii muzeului din Cetate de marți până vineri, între orele 09:00 și 17:00, sâmbăta și duminica, între orele 10:00 și 14:00. Lunea este închis.

Prețul biletului de intrare: adulți – 15 lei; pensionari – 7 lei; elevi și studenți – 3 lei.

***

Parteneri instituționali: Arhivele Naționale ale României – Serviciul Județean Mureș, Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei din Cluj Napoca, Biblioteca Județeană Mureș, Biblioteca Teleki–Bolyai, Biserica Reformată I. Cetate din Târgu Mureș, Eparhia Reformată din Ardeal, Arhiva din Târgu-Mureș, Institutul și Muzeul de Istorie Militară, Arhiva de Istorie Militară din Budapesta, Biblioteca Națională Széchényi din Budapesta, Teatrul Tomcsa Sándor din Odorheiu-Secuiesc, Teatrul Național Târgu-Mureș.

Parteneri și colaboratori: Asociația Atrium Musei, Cloudscale Digital, Crama Villa Vinèa, Digitális Legendárium, Erdély TV, MD Interdecor SRL, Oracler SRL, Petry Bistro Grill&Wine, Primăria Târgu Mureș, Sercom Silicon SRL.

Parteneri media: AGERPRES, Duna TV, Erdély FM, Erdély TV, Evenimente muzeale.ro, Invie Tradiția, Kultura.hu, Krónika.ro, Marosvásárhely Rádió Románia, Maszol.ro, Népújság, Punctul.ro, Rádió GaGa, Radio Târgu Mureș, Radio România Actualități, Székelyhon, TVR, Visit Mures, Zi de Zi