Szász Sándor. Sisteme și păduri-nor

  • Home
  • Szász Sándor. Sisteme și păduri-nor
06 sept.


Muzeul Județean Mureș și Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania anunță deschiderea unei noi expoziții la Galeria Art Nouveau a Uniunii Artiștilor Plastici din Târgu Mureș

Expoziția artistului originar din Târgu Mureș – Szász Sándor, „Sisteme și păduri-nor” va fi deschisă publicului în perioada 20 august – 8 septembrie 2021.
Muzeul Județean Mureș, alături de Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania, vă invită vineri, 20 august, de la ora 18:00, în Galeria Art Nouveau a Palatul Culturii din Târgu Mureș, la vernisajul expoziției lui  Szász Sándor, intitulată „Sisteme și Păduri-Nor”.
Curatorul expoziției: Ungvári-Zrínyi Kata
Sponsor: Bioeel
Parteneri: Galeria Art Nouveau, Uniunea Artiștilor Plastici – filiala Târgu-Mureș, Primăria Târgu Mureș, Art Factory, Academia de Artă Maghiară,  SAUSKA
Parteneri media: Népújsag, TVR Tg. Mureș, Radio România Târgu Mureș

În expoziția lui Szász Sándor, alienarea oferă perspective în care se conturează sistemele societății, naturii și a materiei, obligându-ne să le privim ca manifestări ale Celuilalt. Nu mai putem privi acest Celălalt, care este atât de puternic și atât de liric, în modurile obișnuite – relația noastră cu ei trebuie să se schimbe. Picturile, colajele și instalațiile lui Szász prezintă în moduri surprinzătoare fenomene sociale, profunzimea relației om-natură sau chiar natura materiei. Viziunea străină a antropocenului este puțin neliniștitoare, puțin îndepărtată, dar ne poate zgudui din visele confortabile și ne poate reîmprospăta gândurile înrădăcinate.

Sándor Szász s-a născut la Târgu Mureș și locuiește la Budapesta; Sisteme și Păduri-Nor este prima sa expoziție solo la Târgu Mureș. Lucrările sale se găsesc în colecții internaționale în mai multe țări, de la Statele Unite până la China. Opera sa este reprezentată de: Mobius Gallery – București, Kálmán Makláry Fine Arts – Budapesta, Nevan Contempo – Praga, NB Galery – Viborg, The Concept Space – Londra.