Ars Vngventaria

12 iun.

Autorul: Szilágyi Orsolya
Centrul de Cercetare a Limesului Roman – Călugăreni
Sursa foto: Szilágyi Orsolya, Laczkó Nándor

Cele mai bune surse de imagini despre coafurile romane sunt sculpturile și portretele de pe monede, care ilustrează stilul de coafură cel mai popular pentru fiecare epocă. La începutul Principatului femeile preferau să-și onduleze părul, pe care îl purtau pieptănat peste frunte. Spre deosebire de aceasta, în secolul al II-lea, cel mai răspândit stil de coafură era cocul. Coafurile care au devenit „marca” unei anumite împărătese apar pe portretele stelelor funerare de pe teritoriul Imperiului Roman. Astfel, putem concluziona că și oamenii obișnuiți s-au ghidat după moda vremii.
În unele cazuri acul și ața erau folosite pentru a coase pletele și pentru a forma cocuri, însă acele de păr sunt obiectele cel mai des asociate cu realizarea diferitelor coafuri. Nu numai că acestea au avut un rol estetic, dar de multe ori fixau coafura. Portretele de mumii din Fayum oferă o sursă bogată pentru a înțelege modul în care au fost utilizate aceste artefacte. Pe portretele secolului al II-lea, femeile purtau de obicei un ac de păr cu capul decorat, fixat fie în mijlocul cocului sau ușor pe lateral. Deși în portretele de mumii apar deseori acele de păr din aur sau argint, respectiv cele decorate cu pietre prețioase, aceste obiecte erau de cele mai multe ori făcute din bronz sau os.
Majoritatea acelor de păr descoperite în zona castrului roman și a așezării civile din Călugăreni sunt realizate din bronz și au un cap globular, însă au fost descoperite și unele confecționate din os.