Európai Örökség Napok 2023

  • Home
  • Európai Örökség Napok 2023
14 sept.

Az Atrium Musei Egyesület és a Maros Megyei Múzeum 2023. szeptember 16–22. között várja az általános iskolás diákokat Marosvásárhely két emblematikus épületének, a Kultúrpalotának és a Közigazgatási Palotának (újra)felfedezésére.

A rendezvényre az Európai Örökség Napok 30. romániai kiadása alkalmából kerül sor. Célunk felvértezni a fiatalokat azzal a tudással, amely a helyi kulturális örökséggel, a hagyományos értékek megőrzésének és európai kultúrában betöltött szerepüknek a jelentőségével kapcsolatos.

A gyerekeknek lehetőségük nyílik a Komor és Jakab iroda által több mint 100 évvel ezelőtt tervezett két marosvásárhelyi épület, a városháza / jelenlegi közigazgatási palota (1905–1908) és a Kultúrpalota (1908–1913) megismerésére. Ezek ma is meghatározzák Marosvásárhely identitását. Megtudhatják azt is, mit jelent az „élő örökség”, az Európai Örökség Napok 2023-as kiadásának az Európa Tanács által választott témája.

A rendezvénysorozat első napján, szeptember 16-án (szombaton) 11.00 órakor kezdődő esemény nyitott minden 6–12 éves korú gyermek számára. Szeptember 18–22. között zártkörű, kizárólag általános iskolai osztályoknak szóló tevékenységeket tartunk 9.00 és 14.00 óra között. Előzetes regisztráció szükséges.

Tájékoztatás és regisztráció az educatie@muzeulmures.ro e-mail címen vagy a 0726.600.565 telefonszámon.

Az Európa Tanács és az Európai Unió közös kezdeményezésére szervezett Európai Örökség Napok alkalmából minden év szeptemberében több millió polgárt várnak a történelmi műemlékek, valamint olyan rendezvények, amelyek a kulturális örökséget népszerűsítik Európa-szerte. 1992 óta az Európai Örökség Napok Romániában is lehetőséget kínál arra, hogy ne csak a történelmi műemlékeket, hanem a kevésbé ismert, a nagyközönség számára általában nem hozzáférhető kulturális örökséget is megismerjük.

 

A projektet helyi szinten az Atrium Musei Egyesület és a Maros Megyei Múzeum szervezi a Maros Megyei Tanács támogatásával.