VÁSZONKEP RESTAURÁTOR WORKSHOP

  • Home
  • VÁSZONKEP RESTAURÁTOR WORKSHOP
20 iul.

Vászon festmények restaurálásával foglalkozó szakmai találkozót szervez a Maros Megyei Múzeum Restaurálási és Konzerválási osztálya

 

  1. július 25–31. között kerül megrendezésre a Maros Megyei Múzeum Restaurálási és Konzerválási osztálya által szakemberek részére megszervezendő Vászon festmények restaurálása c. szakmai találkozóra.

A találkozón részt vevő intézmények közül megemlítjük: Művészeti Múzeum, Temesvár, Csíki Székely Múzeum, Csíkszereda, George Enescu Nemzeti Egyetem, Vizuális Művészetek és Dizájn Egyetem, Iaşi.

 

A restaurálásra kiválasztott festmények a múzeum történelmi és művészeti részlegének gyűjteményéből kerültek ki: Sikó Miklós: Gábor Antal, Markó Károly: Táj, Leizen-Mazeyer Sándor: Alvó Vénusz, Szolnay Sándor: Csendélet, Octavian Băncilă: Cigánylány, Karl Nagl: Lázár Olga grófnő portréja.

A találkozó célja, hogy a kiválasztott festmények kapcsán előtanulmányokat végezzenek, majd ezt követi a művek konzerválása, illetve restaurálása, aminek célja, hogy azok ismét kiállíthatóvá váljanak.

A jelenlegi találkozóval a múzeum tovább kívánja folytatni a tudományos párbeszédet, aminek célja, hogy a kiválasztott festményekről esettanulmányokat készítsenek, mielőtt sor kerülnek a konkrét konzerválási és restaurálási beavatkozásokra.

 

A találkozó szervezői dr. Nemes Erika, vászon festmények restaurálásának szakértője, illetve dr. Dumitrescu Raluca, a múzeum restaurálási osztályának részlegvezetője.