Art Nouveau 2022: Tematikus tárlatvezetések és műhelyfoglalkozások gyerekeknek a Kultúrpalotában a Csütörtök a múzeumban #18 rendezvényen

  • Home
  • Art Nouveau 2022: Tematikus tárlatvezetések és műhelyfoglalkozások gyerekeknek a Kultúrpalotában a Csütörtök a múzeumban #18 rendezvényen
03 jún

A Szecesszió Világnapja előestéjén, 2022. június 9-én, csütörtökön 17 órától a Maros Megyei Múzeum szeretettel várja az érdeklődőket a marosvásárhelyi Kultúrpalotában tartandó tárlatvezetésre, amely a szecessziós díszítőművészet pompáját tárja a látogatók elé. A Réseau Art Nouveau Network, a gazdag szecessziós örökséggel rendelkező városok európai hálózatának idei témajavaslata a Tipográfia, a századforduló művészi kézírása és kalligráfiája.

Sétánk a palota előcsarnokából indul, ahol többek között Körösfői-Kriesch Aladár és tanítványai, Ortner Ferenc és Gábor Nándor monogramját láthatjuk. Ezt követően Falus Elek, a magyar könyvillusztrátorok egyik jeles képviselőjének a díszítőfestését és munkásságát ismertetjük, majd felmegyünk a Tükörterembe, hogy újra felfedezzük a Toroczkai Wigand Ede és Nagy Sándor rajzai alapján készült ólomüveg ablakok feliratait és díszítőelemeit.

Tárlatvezetők: Oniga Erika magyar nyelven és Cora Fodor román nyelven.

A tárlatvezetés ideje alatt 6 és 12 év közötti gyermekeknek szóló műhelyfoglalkozásokat tartunk. A fiatalok megismerik a Kultúrpalota monogramjainak szecessziós betűit, megtanulják felismerni ezt a stílust, és rajzolással, kézírással, lenyomat alapján készített kollázsokkal vagy a stílus jegyében szabadon készíthetnek borítókat, illusztrációkat, plakátokat a Palota múzeumpedagógusainak útmutatásai alapján.

A gyerekeknek magyarul Farkas Noémi, románul pedig Eliodor Moldovan tart műhelyfoglalkozást.

A rendezvényen jeggyel és előzetes foglalással lehet részt venni. Foglalni a pr@muzeulmures.ro e-mail címen vagy a 0749912992 telefonszámon lehet a szabad helyek függvényében. Jegyek elővételben a Kultúrpalota jegypénztárában, vagy a rendezvény napján közvetlenül a helyszínen vásárolhatók.

Belépőjegyek: 16 lej (felnőttek); 8 lej (nyugdíjasok): 4 lej (tanulók, diákok)

 

***

A szecessziós mozgalom és stílus nemzetközi térképén a marosvásárhelyi Kultúrpalota különleges helyet foglal el elsősorban azért, mert több művészeti ág szintézisét megvalósító összművészeti alkotás: olyan “nagy művészet”, grand art, amely az iparművészetet és a 19. század végén elfogadott és népművészetnek (kézművesség) elnevezett ágazatot ötvözi.

A Palota tervezői, Komor Marcell és Jakab Dezső budapesti építészek a századforduló lüktető építészeti életének szereplői. A Komor és Jakab iroda tervezte azt a két épületet, amelyek ma is meghatározzák Marosvásárhely identitását. Ezek a városháza (19051908) és a Kultúrpalota (19081913).

Az ikonográfiai program, akárcsak a külső és belső díszítés mindenekelőtt a Gödöllői Művésztelep alkotóinak (Körösfői-Kriesch Aladár, Nagy Sándor, Sidló Ferenc stb.) köszönhető.

Az előcsarnok szimbolikáját a lépcsőházak folytatják, amelyek az art deco felé átmenetet képező stílusban, Falus Elek tervei nyomán készültek. A Tükörteremben ez a két, időben egymást követő irányzat összefonódik (Falus Elek és a gӧdӧllői művészek alkotásaiban), míg a könyvtár és a többi terem bútorai a modern stílust megelőző Arts and Crafts mozgalom puritán szellemében készültek (Toroczkai Wigand Ede). A harmóniát a díszítő festés teremti meg, amely a szecesszió általános ornamentikakultuszának szellemében a részeket egésszé forrasztja és idegenek számára is érthetővé teszi, bár a különböző helyiségekben a motívumok másfajták (történetiek és kortársak, illetve egyéniek), és egy nemzeti (székely) kultúra ikonográfiáját alkotják meg.

 

***

Ez az esemény A Duna menti régió kulturális identitásának erősítése a közös szecessziós örökség segítségével elnevezésűART NOUVEAU 2 projekt keretében valósul meg.