KOROK, ELITEK ÉS FEGYVEREK

  • Home
  • KOROK, ELITEK ÉS FEGYVEREK
30 apr.

Látogatható: 2023. május 11 – december 31.

Helyszín: Maros Megyei Múzeum, Régészeti osztály (Marosvásárhelyi vár)

Kurátor: dr. Man Nicoleta

 

A Maros Megyei Múzeum Régészeti osztálya által szervezett kiállítás a különböző korszakok fegyvereinek és hadi felszereléseinek fejlődését mutatja be az őskortól a legújabb korig. A kiállított tárgyakkal szoros összefügésben, a tárlat a mindenkori harcosok társadalmi helyét és rangját is megjeleníti, a katonai elit ugyanis igen gyakran az arisztokrácia soraiból került ki. A gyűjteményünkben található legismertebb és legjelentősebb tárgyak is szerepelnek a kiállításon: a marosfelfalusi fibula, a dédabisztratelepi aranygyűrű, a mezőmadarasi és erdőszengyeli dák kincsek stb. Az említett tárgyak azon túl, hogy a katonai elitek jelenlétét bizonyítják, formailag eltérnek az egyszerű fegyvertípusoktól, gyakran inkább műalkotásoknak tekinthetők.

A társadalom tagjai közül a harcosokat tekintik a legtöbb technikai újítás letéteményeseinek. A fegyverre és katonai felszerelésre irányuló igényük hozta létre a legősibb időktől fogva az előállításukat biztosító kézművesipart és a sajátos fegyverkészítési technológiákat. A harcmezőn, és a békés hétköznapokban is fontos volt számukra a reprezentáció, melyet fegyverzetük és felszerelésük minősége biztosított.

A Korok, elitek és fegyverek a Régészeti osztály rendhagyó tárlata, amelyben a látogatók, a múzeum gyűjteményéből származó több mint 500 tárgy által a fegyverek világába és történetébe kapnak betekintést.

A kiállításban a látogatók a katonai felszerelés bizonyos típusait felpróbálhatják, illetve egyes fegyvertípusokkal testközelből is megismerkedhetnek. A múzeum május közepétől augusztus végéig a kiállításhoz kapcsolódó eseményekkel, rendezvényekkel, illetve múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várja a kedves látogatókat. Ezekről a további sajtótájékoztatók alkalmával, illetve a múzeum weboldalán és a közösségi médiában kaphatnak tájékoztatást. Tárlatvezetésre a következő elérhetőségeken kell regisztrálni: 0749.912.992 / pr@muzeulmures.ro.

A kiállítás 2023. december 31-ig látogatható, keddtől péntekig 9 és 17 óra, szombat és vasárnap 10 és 14 óra között (hétfőn zárva). A belépőjegy ára: 15 lej. A kedvezményes nyugdíjas belépő ára 7 lej, a diákjegy 3 lejbe kerül.

 

***

Partnerek: Milites Marisensis Egyesület, Atrium Musei Egyesület, Villa Vinea Pincészet, Oracler KFT, Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala

Média partnerek: AGERPRES, Duna TV, Erdély FM, Erdély TV, Evenimente muzeale.ro, Invie Tradiția, Kultura.hu, Krónika.ro, Marosvásárhely Rádió Románia, Maszol.ro, Népújság, Punctul.ro, Rádió GaGa, Radio Târgu Mureș, Radio România Actualități, Székelyhon, TVR, Visit Mures, Zi de Zi