MUZEUL JUDEȚEAN MUREȘ | SECȚIA DE ȘTIINȚELE NATURII DIN TÂRGU MUREȘ S-A REDESCHIS DIN 14 DECEMBRIE 2023
Cu un design modern și atracții inovatoare, clădirea principală și expoziția de bază a Muzeului Județean Mureș – Secția de Științele Naturii și-a redeschis porțile către vizitatori începând cu 14 decembrie 2023.
Aflat în clădirea monument istoric de categoria A, clădirea principală a Secției de Științele Naturii a fost reabilitată de Consiliul Județean Mureș, în cadrul proiectului „Reabilitarea Muzeului de Științele Naturii Târgu Mureș”, proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Începând cu luna aprilie 2019, clădirea a fost închisă integral publicului pentru efectuarea lucrărilor de reabilitare.
Noutățile notabile ale acestor lucrări:
- Spațiile expoziționale au fost complet reconfigurate, modernizate și utilate pentru a oferi vizitatorilor o experiență interactivă și captivantă;
- Au fost achiziționate exponate noi care completează colecția existentă a Secției de Științele Naturii de aproximativ 60.000 de piese;
- A fost configurată o sală didactică și s-a accesibilizat clădirea pentru persoane cu dizabilități locomotorii;
- Grădina senzorială și sera cu plante exotice, nou create prin proiect, vor face posibilă explorarea plantelor expuse cu ajutorul celor cinci simțuri.
- Exponatul vedetă achiziționat în cadrul proiectului – Rinocerul lânos (Coelodonta antiquitatis),este unic în România. Scheletul a fost descoperit în zona râului Irtish, Regiunea Tyumen, Siberia de Vest, conform expertizelor tehnice de specialitate vârsta acestuia fiind de aproximativ 50.000 de ani;
- A fost reconstituită peștera de mulaj – Căsoaia lui Ladăș, vizitatorul putând explora virtual această peșteră;
- Clădirea a fost reabilitată în integralitate (arhitectural, instalații electrice, sanitare, termice, ventilație, gaze naturale, curenți slabi, iluminat arhitectural).
„Această renovare reprezintă un angajament continuu față de educație și explorare, față de comunitatea noastră. Avem convingerea că vizitatorii vor fi încântați de ceea ce vor descoperi aici.”, declară dl Péter Ferenc, Președintele Consiliului Județean Mureș.
Primii vizitatori ai Secției de Științele Naturii, au avut ocazia să voteze numele Rinocerului lânos, numele cel mai votat fiind RINO.
Expoziția de bază a Secției de Științele Naturii conține 9 sectoare expoziționale: Sector Paleontologie, Sector Mineralogie și petrologie, Sector Biodiversitate, Sector Ecosisteme, Sector Vânătoare, Sector Peșteră de mulaj, Sector Specii protejate, Sector Ecosistem marin, Sector Specii exotice terestre.
Punctele de atracție ale expoziției sunt: scheletul compozit de rinocer lânos (cu o vechime de aproximativ 50.000 de ani), diorama Viața în Râul Mureș – cu redarea a trei segmente ale râului Mureș, peștera Căsoaia lui Ladaș – care poate fi accesată prin tehnologia VR, precum și insectele exotice.
Colecțiile care au stat la baza realizării acestei expoziții au fost cele ale Secției de Științele Naturii, colecții care totalizează peste 60.000 de piese, la care s-au adăugat exponatele achiziționate prin proiectul european, exponate mari, în majoritate exotice, pentru creșterea elementului de atractivitate al vizitării.
Expoziția de bază este deschisă pentru public la Secția de Științele Naturii Târgu Mureș, începând din 14 decembrie 2023, de marți până vineri între orele 9.00 și 16.00, sâmbăta între orele 9.00 și 14.00, duminica între orele 9.00 și 13.00. În zilele de luni este inchis.
Tarifele de vizitare: 15 lei standard (adulți), 7 lei pensionari și 3 lei elevi sau studenți.
Organizatori: Consiliul Județean Mureș, Muzeul Județean Mureș – Secția de Științele Naturii
***
Județul Mureș este Beneficiar al proiectului „Reabilitarea Muzeului de Științele Naturii Tîrgu Mureș”, proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de Investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, Autoritatea de Management fiind Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), iar Organismul Intermediar fiind Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru. Valoarea totală a proiectului este de 11.273.740,86 lei, din care 9.201.073,17 lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Proiectul a început în data de 29.05.2017, data finalizării acestuia fiind 27.03.2022, cod SMIS 116375. Obiectivul general al proiectului constă în creșterea importanței turismului, reabilitarea monumentelor istorice fiind elemente care potențează acest factor și sprijină dezvoltarea infrastructurii și serviciilor pentru dezvoltarea durabilă a județului.