Parcul arheologic din Călugăreni

  • Home
  • Parcul arheologic din Călugăreni

Situl roman de la Călugăreni face parte din vastul sistem defensiv al Imperiului Roman cunoscut sub termenul de limes și a jucat un rol strategic în apărarea Văii Nirajului și a provinciei Dacia.

Cunoscut în legendele locale sub numele de ”Cetatea și palatul Sânzienei”, existența sa a fost consemnată încă de la începutul secolului al XVIII-lea. Primele săpături arheologice, realizate la sfârșitul secolului al XIX-lea au dus la localizarea exactă a castrului. Potrivit ștampilelor cu textul CPAI de pe materialul tegular, unitatea militară staționată aici a fost o trupă auxiliară de infanterie și anume c(ohors) p(rima) A(ugusta) I(turaeorum).

În cursul cercetărilor recente situl a fost cartat cu ajutorul măsurătorilor geofizice și prin periegheze intensive. Săpăturile arheologice au avut în vedere cercetarea clădirii comandamentului din castru, a băilor și unele locuințe din așezarea civilă.

În 2015 a fost înființat Parcul arheologic de la Călugăreni care este administrat de Centrul de Cercetare al Limesului Roman,  din cadrul Muzeului Județean Mureș. Parcul se extinde pe o suprafață de peste 5 ha și are ca scop protejarea și valorificarea sitului arheologic.

Adresa

Parc Arheologic
547211 Călugăreni

Evenimente, Parcul Arheologic din Călugăreni

CASTRVM NOVIS: Proiecție de film și Q&A

16.03.2023
Archívum, Arhivă, Mikházi régészeti park, Parcul Arheologic din Călugăreni

Community Archaeology Workshop

2022.11.18. 2022.11.20.
Expoziție permanentă, Parcul Arheologic din Călugăreni

Pavilioanele Time Box

Expoziție permanentă