A Julianus-naptár

06 jan

Tudtad, hogy Kr. e. 45-ben a Julianus-naptár vált a Római Birodalom naptárává, és ez tette január elsejét az év első napjává?

A hagyomány szerint az első, Rómában használt naptárt Romulus készítette el i.e. a VIII. sz. környékén. Az év összesen 10 hónapból állt, hat 30 naposból és négy 31 naposból, tehát egy évben 304 nap volt. Az év első hónapja március, az utolsó pedig december volt, ezt követte egy meg nem nevezett téli szünet. Egyes források szerint Róma második királya, Numa Pompilius volt az, aki a téli szünet elkerülésének érdekében még hozzáadott a naptárhoz két hónapot: januárt (mely Janus istenség nevét hordja) és februárt. Így a rómaiak által használt naptárnak összesen 355 napja lett.

A köztársaságkorban is használt naptár tulajdonképpen egy holdnaptár volt, mely 101/4 nappal volt rövidebb egy 365 1/4 napos szoláris évnél, mely a ma használt naptár alapját képezi. Annak érdekében, hogy összhangban legyen az évszakokkal, egy interkaláris, azaz szökőhónapot is hozzáadtak a naptárhoz. Ennek a hónapnak mercedonius volt a neve, február 23. és 24. között kezdődött kétévente és 27/28 napból állt. A plusz napoknak köszönhetően egy év végül 366,25 napból állt. Az interkaláció a pontifexek kollégiumának a feladata volt, viszont sokszor a figyelmetlenségüknek és a korrupciónak köszönhetően a szökőévek kijelölése rendszertelen volt.

Kr. e. 40-re a római naptár a szoláris kalendáriumnál 3 hónappal előrébb járt. Julius Caesar, az alexandriai csillagász, Szoszigenész, tanácsára átveszi az egyiptomi szoláris naptárat. Az új naptár tehát 365 1/4 napos és 12 hónapból állt. Négyévente szökőév volt, mely azt jelentette, hogy február 23-át kétszer megismételték. A Caesar által bevezetett naptárt egészen 1582-ig használták, amikor lecserélték a Gergely naptárra. A római naptár alapján három részre lehetett osztani egy hónapot: calenda, nones és ides. A calendae minden hónap első napját jelölte, a nones a hónap 7. vagy 5. napját jelölte, míg az ides a hónap 15. vagy 13. napját jelölte. A hónap többi napját ehhez a három egységhez viszonyították.

Szerző: SZILÁGYI Orsolya, muzeológus, Maros Megyei Múzeum, Római Limeskutató Központ
Fotó: https://en.wikipedia.org/wiki/Ianuarius#/media/File:Sousse_mosaic_calendar_January.JPG

 

Kezdjük az új évet örömmel és egy #versennyel fiatal látogatóink számára!  

Tovább: https://www.facebook.com/muzeul.mures.maros.muzeum

Fejtsd meg a rejtvényt! A megoldást nagy nyomtatott betűkkel vezesd be! Küldd el a megoldásról készült fényképet kommentben vagy emailben a pr@muzeulmures.ro emailcímre január 15. 14:00 óráig!

 

 

Add Your Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *