Știați că în 45 îHr a intrat în vigoare calendarul iulian drept calendar al Imperiului Roman, stabilind 1 ianuarie noua dată a Anului Nou?
Potrivit tradiției, primul calendar folosit la Roma antică a fost creat de către Romulus în jurul secolului VIII î.e.n. Anul avea 10 luni, șase cu 30 de zile și patru cu 31 zile, însumând 304 de zile într-un an. Prima lună a anului era martie și ultima decembrie, urmată de o pauză de iarnă fără nume. Potrivit unor surse, al doilea rege al Romei, Numa Pompilius, a fost cel care a mai adăugat două luni în calendar pentru a evita pauza de iarnă: ianuarie (care poartă numele zeului Janus) și februarie. Astfel, calendarul folosit de romani avea în total 355 de zile.
Calendarul folosit în epoca republicană era de fapt un calendar lunar care era cu 101/4 zile mai scurt decât un an solar alcătuit din 3651/4 de zile, care stă la baza calendarului folosit și astăzi. Pentru a fi în concordanță cu anotimpurile, în calendar a fost adăugată și o lună intercalară, adică luna bisectă. Această lună se numea „mercedonius”, începea o dată la doi ani între 23 și 24 februarie și consta din 27/28 de zile. Datorită zilelor suplimentare, un an consta în medie din 366,25 zile. Intercalarea a fost sarcina colegiului pontifilor, dar adesea din cauza neatenției și corupției lor, desemnarea anilor bisecți a fost neregulată.
În 40 î.Hr., calendarul roman era cu 3 luni înaintea calendarului solar. Iulius Caesar, la sfatul astronomul Sosigene din Alexandria, preia calendarul solar egiptean. Astfel, noul calendar a fost format din 3651/4 zile și 12 luni. A fost o zi bisectă la fiecare patru ani, ceea ce însemna că 23 februarie s-a repetat de două ori. Calendarul introdus de Caesar a fost folosit până în 1582, când a fost înlocuit cu calendarul gregorian. Pe baza calendarului roman, o lună poate fi împărțită în trei părți: calenda, nones și ide. Calendae marca prima zi a fiecărei luni, nones marca a 7-a sau a 5-a zi a lunii, iar idele marca a 15-a sau a 13-a zi a lunii.
Text: Orsolya SZILÁGYI, muzeograf la Muzeul Județean Mureș, Centrul de Cercetare a Limesului Roman.
Sursa foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Ianuarius#/media/File:Sousse_mosaic_calendar_January.JPG
Începem Noul An cu bucurie și cu un #concurs pentru micii vizitatori!
Detalii pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/muzeul.mures.maros.muzeum
Descarcă și tipărește! Folosește indiciile pentru a rezolva cuvintele încrucișate. Introdu răspunsul folosind majuscule. Trimite fotografia cu răspunsurile într-un comentariu la această postare sau prin e-mail la adresa: pr@muzeulmures.ro până în 15 ianuarie, ora 14:00.