Eustațiu Stoenescu Elegancia és Ștefan Dimitrescu Sárga blúz című alkotásai nemrég váltak a Maros Megyei Múzeum Művészeti Osztálya gyűjteményének a részévé

  • Home
  • Kutatás
  • Eustațiu Stoenescu Elegancia és Ștefan Dimitrescu Sárga blúz című alkotásai nemrég váltak a Maros Megyei Múzeum Művészeti Osztálya gyűjteményének a részévé
19 júl

Két kivételes mű, két kiváló művész, két merész feldolgozás! Eustațiu Stoenescu Elegancia és Ștefan Dimitrescu Sárga blúz című alkotásai nemrég váltak a Maros Megyei Múzeum Művészeti Osztálya gyűjteményének a részévé. Mindkét festményt Kultúrpalotában, a Modern Román Művészeti galériában lehet megtekinteni.

Eustațiu Stoenescu: Elegancia, vászonra készült alkotás, 100,5X73 cm, jobb alsó sarokban található a festő aláírása okkersárgával: E. Stoenescu, készítési ideje ismeretlen (feltehetőleg 30-as évek), a Múzeuma 2021-ben került vásárlás révén.

Eustațiu Stoenescu (1884, Craiova–1957, New York) már életében nagyra tartott művész volt, mind Romániában, mind nemzetközi szinten. Számos művét díjazták a párizsi szalonokban, és jelentős európai múzeumok vásároltak festményeiből.

A műfajok közül a portréfestészetet részesítette előnyben, ahol igazi virtuozitásról tett tanúbizonyságot, azonban esetében a tematikus megnyilvánulások skálája meglehetősen szűk. A két világháború közötti arisztokrácia nagyon kifinomult portréfestőjévé vált, aki alaposan ismerte a szakma kifinomultságát, ami révén nagyon személyes formai alkotásokra volt képes, ami révén nagyon ismerté is vált.

Eustațiu Stoenescu Elegancia c. alkotása egy nagy méretű festmény, egy női karaktert ábrázol, aki valószínűleg a korabeli előkelő társaságból származik, és igen impozáns testtartásban van ábrázolva. Hódító érzékiséggel és verhetetlen lazasággal. A friss, gátlástalan ecsetvonás lendületesen fut végig a képfelületen, a vázlat érzetét keltve, a hangsúly a nagyon jól megvalósított és ezáltal kifejező alakon van.

Ștefan Dimitrescu: Sárga blúz, papírra festett olajfestmény, 59X49 cm, jobb alsó sarokban található a festő aláírása barnával: St. Dumitrescu, keletkezése: Firenze, 1921, Costin Iancu-Laurean adománya.

Ştefan Dimitrescu (1886, Huși–1933, Iași) temperamentumos és szigorú volt magával, de áldozatkész másokkal szemben. Munkássága révén számos irányt teremtett a művészeti élet szervezésében, a művészeti oktatás fejlesztésében és az alkotás iránti szenvedélyes elkötelezettségében. Portréinak komorsága és egyszerűsége, amely számos művében megtalálható, ugyanúgy felfedezhető a gyengéd témák alkotásakor is, mint pl. gyermekarcok vagy amikor a hozzá közelállókat festette meg: pl. anyja, felesége, barátok stb.

A Sárga blúz című műve 1921-ben készült, abban az évben, amikor feleségül vette Maria Lebădăt, és együtt elutaztak Olaszországba, ami az alkotás szempontjából jó hatással volt fejlődésére is. A portréinak általában befelé forduló voltához képest a szóban forgó képen egy kis lágyságot kölcsönöz az enyhén meghajlott, meditatív arcnak. A művész a ruházat, a karosszék – amelyen a női szereplő ül – és a háttér kromatikus játékával tónusos hangulatot teremt. A domináns színek egymást követő – a blúz kivágása, a homlok és a haj íve harmonikusan elrendezettsége révén – regisztereinek rétegzésével a kromatikus hangulatot a blúz kifinomult sárgája, a zöld szoknya és a széktámla vörös anyagának kiegészítő párbeszéde teszi teljessé. Az arckifejezést kiegészítik a karok, a nyak és az arc következetes és árnyalt, nagyon világos okkersárgái, amelyek aztán a haj barna színében koncentrálódnak, és mindezt a háttér barna színei fokozzák. Összességében a kép nagyon egyszerűnek tűnik, de a kifejezés ilyen tömörségének, az emberi kifejezés ilyen mélységének eléréséhez nagy szakértelemre van szükség.

Szöveg: Cora FODOR, művészettörténész és kutató, a Maros Megyei Múzeum Művészeti osztályának munkatársa

Add Your Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *