VACANŢĂ LA MUZEU

  • Home
  • VACANŢĂ LA MUZEU
08 iul.

VACANŢĂ LA MUZEU // Programul  Secţiei de Etnografie şi Artă Populară // Ediţia iulie 2021

Locație: Palatul Toldalagi, Piața Trandafirilor, Nr. 11

Atelierele se țin în fiecare zi de joi, în intervalul orar 10:00 -12:00

Taxa de participare/ atelier/ copil:  8 lei

Coordonator program: Livia MARC, muzeograf

Locurile sunt limitate – maxim 15locuri/ atelier. Este necesară înscrierea prealabilă.

Înscrierile se fac telefonic: 0365 440 427

Activitățile sunt susținute bilingv, în limba română și în limba maghiară.

08.07.2021 – PODOABE DIN MĂRGELE – coordonator atelier, meşter popular invitat Maria Kulcsar.

 

Atelier de lucru unde copiii se vor familiariza cu meşteşugul confecţionării podoabelor din mărgele. Ca să înveţi un asemenea meşteşug, trebuie să ai văzul bun, răbdare, multă voinţă şi, nu în ultimul rând, dragoste faţă de tradiţia populară.

 

15.07.2021 – POVEŞTI CU ŞI DESPRE CÂINI CIOBĂNEŞTI. INVITAT SPECIAL: CÂINELE CIOBĂNESC MOZOC – Lector invitat: prof. Cristian Damian.

 

Iubitorii de animale vor avea posibilitatea de a afla informaţii despre câinii ciobăneşti şi rolul acestora în gospodăria pastorală; vor afla noutăţi privind comportamentul câinelui ciobănesc; vor afla câte rase de câini ciobăneşti se găsesc în România, ce nume se puneau acestor câini; la ce comenzi răspund; participanţii vor asculta poveşti cu câinii ciobăneşti şi nu în ultimul rând vor face cunoştinţă cu un pui de ciobănesc de Bucovina pe nume, MOZOC.

 

22.07.2021 – ÎNSEMNE MILITARE DIN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL ÎN ARMATA ROMÂNĂ ŞI ARMATA AUSTRO-UNGARĂ.  – Lector invitat:  prof. Cristian Damian

 

Atelierul este gândit complementar expoziţiei „Mureşeni în tranşeele Marelui Război”. Participanții se vor familiariza după fotografii, desene, planşe, machete cu: diferite tipuri de uniformă militară din Marele Război, cu însemnele categoriilor de arme și specialități militare. Se vor realiza prin desen, grafică, pictură, decupaje, montaje și prin folosirea unor materiale  reproduceri de epoleți cu grade, insigne, decorații, șnururi militare, bonete, căști ș.a.

Vor avea ocazia să asiste la prezentarea uniformelor militare de instrucţie şi de ceremonie de către un ofiţer al Armatei Române

Copiii participanți vor folosi cărți de joc având imprimate imagini cu uniformele militare purtate în Marele Război pentru învățarea tipurilor de uniforme din diferite corpuri de armată.

 

29.07.2021 – AVIOANE DE HÂRTIE – coordonator atelier invitat: prof. Florin Ursa 

 

Atelier de lucru la care participanţii pot să-şi formeze abilităţi şi deprinderi pentru

confecţionarea machetei unui avion din perioada primului război mondial.