VAKÁCIÓ A MÚZEUMBAN

  • Home
  • VAKÁCIÓ A MÚZEUMBAN
08 iul.

A Néprajzi és Népművészeti osztály programja // 2021. júliusi kiadás

Helyszín: Toldalagi Palota, Rózsák tere, 11. sz.

 


A műhelyekre minden hét csütörtökén kerül sor 10:00 -12:00 óra között.

Részvételi díj/műhely/gyerek: 8 lej

A program koordinátora: Livia MARC, muzeológus

A helyek korlátozottak – műhelyenként 15 gyerek. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges.

Regisztrálni az alább telefonszámon lehet: 0365 440 427

A tevékenységek kétnyelvűek: román és magyar nyelven zajlanak.


 

  1. 07. 08. – GYÖNGYBŐL KÉSZÜLT ÉKSZEREK – koordinátor Maria Kulcsar, népművész.

A műhely célja, hogy a gyerekeket megismertesse a gyöngyfűzés művészetével. Ahhoz, hogy megtanuld ezen mesterséget jó szemre, sok türelemre, akaratra és nem utolsó sorban a népművészet iránti szeretetre van szükség.

  1. 07. 15. MESÉK JUHÁSZKUTYÁVAL ÉS JUHÁSZKUTYÁRÓL. KÜLÖNLEGES MEGHÍVOTT: MOZOC JUHÁSZKUTYA. Meghívott: Cristian Damian

Az állatok szerelmeseinek lehetősége lesz megismerkedni a juhászkutyákkal, illetve ezek szerepével a pásztorkodásban. Újdonságokat lehet megtudni ezen állatok viselkedéséről, a Romániában fellelhető különböző fajokról, a legelterjedtebb nevekről illetve a bevett hívószavakról. A résztvevők emellett juhászkutyákról szóló meséket hallgathatnak meg, illetve megismerkedhetnek egy élő juhászkutyával, egy Bukovinából származó kölyök kutyával, akinek MOZOC a neve.

  1. 07. 22 – AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ SORÁN A ROMÁN ÉS OSZTRÁK-MAGYAR HADSEREGEKBEN HASZNÁLT KATONAI JELVÉNYEK. Meghívott: Cristian Damian

A műhely a Maros mentiek a nagy háború lövészárkaiban c. kiállításhoz kapcsolódik. A résztvevők fényképek, rajzok, térképek, makettek segítségével ismerkedhetnek meg az első világháborúban használt különböző katonai egyenruhákkal, a különböző rangjelzésekkel és különlegességekkel. Rajz, grafika, festés, vágás és különböző anyagok felhasználásával katona rangokat, jelzéseket, kitűntetéseket, zsinórokat és sisakokat lehet készíteni. Bemutatásra kerülnek a gyakorló és dísz egyenruhák is, amiket a román hadsereg egy tisztje fog bemutatni. A gyerekek gyakorló füzeteket fognak használni, amibe az első világháború idején használt különböző katonai egyenruhák lesznek bemutatva.

  1. 07. 29 – PAPÍR REPÜLŐK. Meghívott koordinátor: Florin Ursa

A műhely keretében a gyerekek megismerkedhetnek a makettkészítéssel, ami során első világháborúban használt repülőket készíthetnek.