Az utolsó dinoszauruszok Erdélyben

  • Home
  • Az utolsó dinoszauruszok Erdélyben
06 apr.

A Maros Megyei Múzeum Természettudományi Osztálya új időszaki kiállítást mutat be. AZ UTOLSÓ DINOSZAURUSZOK ERDÉLYBEN című vándorkiállítás mintegy 7 hónapig lesz látható Marosvásárhelyen. A megnyitóra 2024. április 18-án, csütörtökön 18.00 órakor kerül sor a Természettudományi Osztály székházában, a Horea utca 24. szám alatt.

A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Kulturális Örökségi Igazgatósága, valamint STAR Intézete, Negyedkori Paleoteriológia- és Geológiakutató Laboratóriuma és a Maros Megyei Múzeum Természettudományi Osztálya közös időszaki kiállítást nyit Az utolsó dinoszauruszok Erdélyben címmel. A kiállítás négy életnagyságú rekonstrukciót mutat be a kréta kor végén Erdélyben élt hüllőkről. Látható lesz a 6 méter hosszú és 2,3 méter magas Magyarosaurus dacus szauropoda, a Struthiosaurus transylvanicus ankylosaurus, a húsevő Elopteryx nopcsai és egy repülő hüllő, az Ornithocheirus sp. A közönség megismerkedhet az endemikus állatvilágáról világszerte ismert Hátszeg-szigettel is. Ez a terület a mezozoikum idején a mai Erdély területét fedte le. Lakói közül kiemelkednek a „törpe” dinoszauruszok, amelyeket először Nopcsa Ferenc báró írt le a 19. század végén. Az itt bemutatott állatvilág mintegy 70 millió évvel ezelőtt lakta ezt a (valószínűleg) szigeti területet.

A kiállításban csontvázmaradványok is láthatók, mint pl. a Zalmoxes shqiperorum, a Struthiosaurus, a Telmatosaurus, különféle szauropodák és a dinoszauruszokkal egyidőben élt hüllők és emlősök maradványai. Dinoszaurusz tojások is várják a látogatókat.

A kiállítás bemutatja a kolozsvári egyetem laboratóriumában végzett őslénytani kutatások egy részét is, amelyek a felső kréta korszak gerinces faunájú új lelőhelyeit tárták fel mind a Hátszegi-medencében és Ruszka-havason, mind az Erdélyi-medencében, Fehér, Szilágy és Kolozs megyében.

A kiállítás 2024. április 18. és szeptember 30. között lesz látható, keddtől péntekig 9 és 16, szombaton 9 és 14, vasárnap 9 és 13 óra között. Hétfőnként zárva. Belépő: 15 lej felnőttek, 7 lej nyugdíjasok és 3 lej diákok számára.

Szervezők: a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Kulturális Örökségi Igazgatósága, valamint a STAR Intézet – Negyedkori Paleoteriológia- és Geológiakutató Laboratórium és a Maros Megyei Múzeum

Kurátorok: Vlad Codrea, Alexandru Solomon

Helyi partnerek: Atrium Musei Egyesület, MILVUS Csoport, Maros Megyei Tanfelügyelőség, Villa Vinèa Pincészet, Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala

Médiapartnerek: AGERPRES, Erdély FM, Erdély TV, Evenimente muzeale.ro, Invie Tradiția, Kultura.hu, Krónika.ro, Marosvásárhelyi Rádió Románia, Marosvásárhelyiek, Maszol.ro, Népújság, Punctul.ro, Rádió GaGa, Radio Târgu Mureș, Székelyhon, TVR, Visit Mureș, Zi de Zi

Rendkívüli programok, kulturális események és múzeumpedagógiai tevékenységek további részletei a Maros Megyei Múzeum hivatalos honlapján: wwww.muzeulmures.ro.