Pallady. Intim napló 

  • Home
  • Pallady. Intim napló 
15 nov.

A Román Nemzeti Művészeti Múzeum és a Maros Megyei Múzeum Művészeti Osztálya tisztelettel hív minden érdeklődőt 2023. november 20-án 17 órára a Kultúrpalotába a Pallady. Intim napló című kiállítás megnyitójára.

 

Kurátor: Călin-Alexiu Stegerean, a Román Nemzeti Művészeti Múzeum főigazgatója

 

2021-ben, a művész születésének 150. évfordulója alkalmából a Román Nemzeti Művészeti Múzeum megrendezte az Intim napló című kiállítást. Ez a tárlat látható most a Maros Megyei Múzeum Művészeti Osztályán egy új válogatással, valamint a Maros Megyei Múzeum gyűjteményéből származó, Pallady által szignált alkotàsokkal kiegészülve. Ezekhez társul a Román Nemzeti Könyvtár állományában fellelhető Pallady-naplók közül kettő. A kiállítás címe arra utal, hogy Pallady festészete a mindennapi lét naplója, célja pedig a festő egyik kedvelt témájának szemléltetése: a nőt mutatja meg a maga intimitásában. Amellett, hogy feltárja, hogyan válik a nőiesség a műalkotás tárgyává, a kiállítás a művész stiláris fejlődésének szakaszain is végigvezet, a kifinomult fény-árnyék jellegű ábrázolásoktól a későbbi művekig, amelyeket szögletes formák, egyárnyalatos színek és egy határozottan egyedi stílus jellemez. Ez egy kizárólagosan kurátori megközelítés, amely Pallady munkásságának összetettségét kívánja feltárni a művész írásainak és munkáinak egymás mellé állításával.

 

Másrészt ez a kiállítás új dimenziót jelent a Román Nemzeti Művészeti Múzeum és az ország más múzeumai közötti együttműködésben azáltal, hogy nagyszabású, jelentős ismertséget és kulturális-művészeti színvonalat képviselő kiállításokat számos helyen vándorkiállításként bemutat.

 

Szeretettel várjuk a kiállításra, amely a művész legfontosabb, a nőiesség témájával foglalkozó műveit gyűjti össze, és amely 2023. november 20. és 2024. április 14. között lesz megtekinthető a Kultúrpalota időszaki kiállítótereiben keddtől péntekig 09.00 és 16.00, szombaton és vasárnap 09.00 és 14.30 óra között. Hétfőnként zárva. A belépőjegy ára 7 lej felnőtteknekés nyugdíjasoknak, 3 lej diákoknak.

 

Partnerek: A Román Nemzeti Művészeti Múzeum Baráti Köre Egyesület, Atrium Musei Egyesület, Villa Vinèa Pincészet, Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala

 

Médiapartnerek: AGERPRES, Duna TV, Erdély FM, Erdély TV, Evenimente muzeale.ro, Invie Tradiția, Kultura.hu, Krónika.ro, Marosvásárhely Rádió Románia, Maszol.ro, Modernism.ro, Népújság, PROPAGARTA, Punctul.ro, Rádió GaGa, Radio Târgu Mureș, Radio România Actualități, Székelyhon, TVR, Visit Mures, Zi de Zi