Pálosok

17 aug.

Pálosok | Rendtörténeti vándorkiállítás a Maros Megyei Múzeumban

Látogatható: 2022. augusztus 30. – 2022. december 30.

Helyszín: A Maros Megyei Múzeum Történeti és Régészeti Osztályának székhelye, Marosvásárhelyi Vár

Megnyitó: 2022. augusztus 28., vasárnap, 16 óra, Vártemplom

 

A pálos rend történetét bemutató Pálosok című vándorkiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Pálos Rend és a Maros Megyei Múzeum együttműködésével valósul meg. A kiállítást az első remete szerzetes, a január 15-én ünnepelt Remete Szent Pál legendája nyitja: a szerzetes a thébai pusztába menekült a keresztényüldözés elől, eledele évtizedeken át napi fél cipó volt, amit egy holló hozott számára. Halálakor két oroszlán ásta meg a sírját, ez a jelenet a rend címerében is megtalálható. A kiállítótermek évszázadok emlékeit vonultatják fel, és a pálos lelkületet, a rend jólétét, gazdálkodását, alkotó tevékenységét, majd hanyatlását és újjászületését, a szentek kultuszát, a pálosok és a világ kapcsolatát, valamint a rend anyagi és szellemi örökségét mutatják be.

 

A kiállításról

A pálosok a magyar rendtartományban öt kolostort tartanak fenn (összesen 18 rendtaggal), s ezek a helyszínek központi helyen, egy terepasztalon futó vasútmodell megállóiként szerepelnek a kiállításban. A modellvasút az évente Budapestről a rend lengyelországi központjába, Częstochowába induló Fekete Madonna zarándokvonatot jeleníti meg, amely szimbolikusan összeköti az öt magyar kolostort Częstochowa Jasna Góra kolostorával.

A tárlat egy remete barlanggal kezdődik. Innen kilépve az elmúlt 750–770 év meghatározó tevékenységeiről tájékozódhat a látogató: a mindennapi kolostori életről, a gazdálkodásról, a liturgikus életről és a lelkipásztorkodásról. A Romlás és újjászületés című tartalmi egység a Pázmány Péternek (is) tulajdonított mondatra utal, mely szerint Magyarország a pálosokkal emelkedik és hanyatlik. A tárlaton megtekinthetők a pálos rendtörténet olyan kiemelkedő, emblematikus műtárgyai, mint Remete Szent Pál vörösmárvány sírköve, Martinuzzi György egyetlen ismert 17. századi portréja, vagy épp barokk kori pálos írók, közöttük Gyöngyösi Gergely, Fráter György, Virág Benedek vagy Vezér Ferenc munkái. Az angol szövegek QR-kódokon keresztül tekinthetők meg.

 

Történet:

A pálos rendet a XIII. század közepén alapították, és az egyetlen olyan ma is működő magyar rend, amelyet a pápa a középkorban elismert. A rend történelmét hanyatlás és újjászületés jellemezte, kolostorai többször elpusztultak vagy feloszlottak, de a rend fennmaradt és közép-kelet-európai jelentőséggel bír.

A pálosok a kultúrában is tevékenykedtek, a szellemi munka különösen a középkor után játszott vezető szerepet életükben. Kódexmásoló műhelyek, könyvtárak és iskolák fémjelzik a pálosok írásnak, olvasásnak és tanulásnak szentelt életét. A pálosok számára különös jelentőséggel bír a Fekete Madonna képe, a częstochowai szerzetesek gondozzák a templomukban lévő ikont, és évente több mint 4,5 millió ember zarándokol ide.

A rendet alapszínei is megkülönböztetik: az arany, fehér, zöld és fekete az alapértékeket képviselik. Az arany, amely a thébai sivatagot és a két oroszlánt jelképezi, az isteni tökéletesség, az örökkévalóság és fény színe, a vizet, a folyót, a szent forrásokat jelképező fehér a tisztaság, a győzelem és béke színe, a Szent Pál ruhájának alapját képező pálmalevelek zöldje a remény és a természet, a hollót és a Fekete Madonnát szimbolizáló fekete pedig a szerénység és alázat színe.

A rend Magyarországon, Lengyelországban (a pálosok második otthona és jelenlegi központja), Csehországban, Szlovákiában, Ukrajnában, Fehéroroszországban, Litvániában, Horvátországban, Olaszországban, Spanyolországban, Németországban, az Egyesült Királyságban, valamint Ausztráliában, Afrikában és az Egyesült Államokban tevékenykedik.

***

A Maros Megyei Múzeum rendkívüli tárlatvezetéseket szervez a marosvásárhelyi várban megnyílt PÁLOSOK című kiállításon, legfeljebb 25 fős csoportok számára.  A vezetett sétákra kötelező az előzetes bejelentkezés, amelyet az esemény előtt legalább öt nappal meg kell ejteni a 0749.912.992-es telefonszámon vagy a pr@muzeulmures.ro e-mail címen.

A kiállításra a belépőjegy ára 12 lej felnőttek, 6 lej nyugdíjasok és 3 lej diákok számára, a múzeum interaktív foglalkozásain nincs külön idegenvezetői díj. Muzeológusaink szeretettel várják kulturális örökségünk (újra)felfedezésére!

***

 

***

Szervezők:

Magyar Nemzeti Múzeum, Magyar Pálos Rend és Maros Megyei Múzeum (helyi szervező)

Kurátorok:

Pető Zsuzsa, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze és Bencze Ünige, a Maros Megyei Múzeum régésze

 

A kiállítás az EGYH-KCP-18-P-0183 számú Támogatói Okirat keretén belül Magyarország Kormányának a támogatásával valósult meg.

 

***

Impresszum

 

A kiállítás támogatója:

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

logó: https://bgazrt.hu/wp-content/uploads/2019/05/megvalosult_a_magyar_kormany_tamogatasaval_bga_alap.jpg

 

 

Kurátorok

Pető Zsuzsa, régész-főmuzeológus (Magyar Nemzeti Múzeum)

Bencze Ünige, régész-muzeológus (Maros Megyei Múzeum)

 

Kiállítás tervezés és kivitelezés

Egri Zsolt, Dobos Laura (DE Creative Kft.)

 

Műtárgyak installálása

Dúzs Krisztina (Magyar Nemzeti Múzeum)

Lovász Gabriella (Magyar Nemzeti Múzeum)

Kozák Brigitta (Magyar Nemzeti Múzeum)

Pető Zsuzsa Eszter (Magyar Nemzeti Múzeum)

 

Projektirányítás és pénzügyi vezetés

L. Simon László, főigazgató (Magyar Nemzeti Múzeum)

Ötvös Bulcsú Koppány (Maros Megyei Múzeum)

Puskás Róbert Antal OSPPE, tartományfőnök (Magyar Pálos Rend)

Szentirmay Tamás, hivatalvezető (Magyar Pálos Rend)

Zsurki Attila, gazdasági igazgató (Magyar Nemzeti Múzeum)

Miklós Zoltán (Haáz Rezső Múzeum)

 

Projektmendzsment

Papp Géza (Magyar Nemzeti Múzeum)

 

Projekt asszisztens

Csom Zsófia (Magyar Nemzeti Múzeum)

 

Regisztrár

Váradi Anna (Magyar Nemzeti Múzeum)

 

Restaurátorok, műtárgyvédelem

Lencz Balázs (Magyar Nemzeti Múzeum)

Dúzs Krisztina (Magyar Nemzeti Múzeum)

 

Fordítás és lektorálás

Kormos Bálint – angol fordítás

Sárándi Emese, Popa Dániel – román fordítás

Liliana Lirca – román korrektúra

 

 

Kölcsönző Intézmények

Budapesti Történeti Múzeum

Celldömölk, Nagyboldogasszony Plébánia

Dobó István Vármúzeum, Eger

ELKH BTK Művészettörténeti Intézet, Budapest

Első Remete Szent Pál Monasztikus Nővérei, Erdőkürt

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár, Budapest

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Budapest

Herman Ottó Múzeum, Miskolc

Janus Pannonius Múzeum, Pécs

Keresztény Múzeum, Esztergom

Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém

Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest

MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Budapest

Magyar Pálos Rend

Magyar Tudományos Akadémia, Budapest

Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, Budapest

Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum, Budapest

Pécsi Egyházmegye

Rippl-Rónai Múzeum, Kaposvár

Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, Budapest

Thúry György Múzeum, Nagykanizsa

Tragor Ignác Múzeum, Vác

 

Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár, Gyulafehérvár

Seminarium Incarnatae Sapientiae, Gyulafehérvár

Szent László Egyházművészeti Múzeum, Nagyvárad

Csíki Székely Múzeum, Csíkszereda

Nemzeti Egyesülés Múzeum, Gyulafehérvár

 

 

A kiállítás a 2021-ben a Magyar Nemzeti Múzeumban megvalósult kiállítás alapján jött létre.

A budapesti kiállítás kurátorai:

Pető Zsuzsa, régész-főmuzeológus (Magyar Nemzeti Múzeum)

Bojtos Anita, történész (Magyar Pálos Rend)

voltak.

A budapesti kiállítás az EGYH-KCP-18-P-0183 számú Támogatói Okirat keretén belül

Magyarország kormányának a támogatásával valósult meg.

 

Köszönetet mondunk:

 

Magyar Pálos Rend

Csóka Péter János OSPPE, Balla Péter Barnabás OSPPE, Bátor Péter Botond OSPPE, Vas Mónika Mária Teréz MSPPE, Kubica Mónika Mária Rita MSPPE, Németh Irén Mária Magdolna MSPPE, Horváth Tünde Mária Ágnes MSPPE, Sudár Annamária, Török Máté, Sarbak Gábor, Mihály Margit, Jankovics Réka, Borbás Géza, Csonka Imre, Varga László, Tolnai Lászlóné, Bárdonicsek László, Kovács Adrienn, Gaálné Stettner Beáta

 

Magyar Nemzeti Múzeum

Csapai Péter, Csapai Petra, Dancza István, Gál Marcell, Gödölle Mátyás, Hlács László, Kibédi Olivér, Kis András, Madarászné Gorej Judit, Mándoki József, Pallag Márta, Puskás József, Széplaki Miklós, Ványik Krisztián

 

Maros Megyei Múzeum

Maros Megyei Tanács, Dr. Oborni Teréz, Dr. Kovács Gergely, Dr. Bernád Rita, Böcskei László, Lakatos Attila, Gabriel Tiberiu Rustoiu, Smaranda Cutean, Dr. Markaly Aranka, Kósa Béla, Miklós Zoltán, Szász Hunor, Sárándi Emese, Liliana Lirca, Szász Andrea, Oracler – Vészi Tibor, Marosvásárhely I. – Vártemplomi Református Egyházközség, Gál Szilárd Sándor, Sztrója Annamária, Nyulas Magdolna, Kocsis Katalin, Andrási Árpád