Privește cerul de la Muzeu!

  • Home
  • Privește cerul de la Muzeu!
01 nov.

Muzeul Județean Mureș – Secția de Științele Naturii vă invită la o seară dedicată astronomiei, un eveniment special recurent, în fiecare seară de joi, în lunile noiembrie și decembrie, intitulat „Privește cerul de la Muzeu”. Evenimentul, care va debuta joi, 7 noiembrie 2024, de la ora 18:00, în curtea interioară a Secției de Științele Naturii, oferă o oportunitate unică de a observa corpuri cerești prin telescop și de a afla mai multe despre astronomie și astrofotografie, indiferent de vârstă. Accesul se face pe baza biletului de vizitare a muzeului.

 

Invitatul special este Andrei Gusan, un profesionist în IT cu o pasiune pentru astronomie. Andrei împărtășește experiența sa tehnică și fascinația pentru univers, prin imagini ale corpurilor cerești. De cinci ani se dedică astrofotografiei, dorind să împărtășească această pasiune cu publicul: „Sunt Andrei, tată a doi băieți minunați, activez în IT unde creez produse și experiențe digitale de aproape 20 de ani. Sunt pasionat de astronomie unde îmbin complexitatea tehnică cu creativitatea prin astrofotografie. Astronomia este una dintre cele mai vechi științe naturale. Din timpuri străvechi, oamenii au privit cerul cu uimire și curiozitate, încercând să înțeleagă fenomenele cerești. Pentru mine, astronomia este o fereastră spre univers prin care îmi doresc ca tot mai mulți oameni să privească. Cred că ne poate ajuta să ne descoperim locul în univers și, paradoxal, să revenim cu picioarele pe pământ.

 

În cadrul evenimentului, Andrei va prezenta observații astronomice. Vizitatorii vor putea observa Luna, Jupiter, Saturn și alte corpuri cerești prin telescop. Andrei va explica concepte de astronomie și astrofotografie, oferind informații despre constelații, nebuloase și galaxii. Când privim o astrofotografie putem vedea nebuloase (nori de gaz și praf cosmic unde se formează stele), galaxii (colecții imense de stele, gaz și praf cosmic) sau roiuri de stele (grupuri de stele formate în același timp). Culorile în astrofotografie au o semnificație specială. Roșul în nebuloase indică prezența hidrogenului (cel mai răspândit element din Univers) și este asociat cu regiunile unde se formează stele noi. Albastrul poate indica stele tinere și fierbinți, și prezența oxigenului, în timp ce tonurile de galben și portocaliu sugerează prezența sulfului, a prafului cosmic sau a stelelor mai bătrâne. În astrofotografie, aceste culori sunt adesea mai subtile. Camera poate capta mult mai multă lumină decât ochiul uman, revelând nuanțe și detalii invizibile altfel. Procesarea ulterioară ne ajută să scoatem în evidență aceste culori și structuri, păstrând în același timp acuratețea științifică a imaginii.

 

Poluarea luminoasă este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă astronomia modernă. Cu fiecare bec aprins, pierdem capacitatea de a vedea stelele. Vestea bună este că fiecare dintre noi poate contribui la protejarea cerului nopții. Așa că, stinge becul și privește cerul!”, ne îndeamnă Andrei Gusan.

 

Vă așteptăm la această seară dedicată explorării universului!

 

***

 

PRIVEȘTE CERUL DE LA MUZEU!

Seară de Astronomie

Invitat: Andrei Gusan – UX developer (ziua) și Astrofotograf (noaptea)

 

În fiecare seară de joi, ora 18.00, în lunile noiembrie și decembrie 2024

Secția de Științele Naturii, Str. Horia 24 & alte spații / evenimente din oraș

Acces pe bază de bilet de vizitare muzeu: 3 lei – elevi/strudenți, 7 lei – pensionari și 15 lei – adulți

AG – Acces general (toate vârstele)

Detalii pe www.muzeulmures.ro și www.astromania.org

 

Organizatori:

Muzeul Județean Mureș, Asociația Atrium Musei și Asociația astROmania.