2,1 milioane euro pentru proiectul de dezvoltare și promovare turistică a Parcului Arheologic de la Călugăreni

  • Home
  • Cercetare
  • 2,1 milioane euro pentru proiectul de dezvoltare și promovare turistică a Parcului Arheologic de la Călugăreni
14 apr.

Consiliul Județean Mureș a câștigat un proiect în valoare de 2,1 milioane euro prin programul PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, pentru dezvoltarea și promovarea Parcului Arheologic de la Călugăreni, din cadrul Muzeului Județean Mureș.

În cadrul concursului anunțat de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Castrul roman de la Călugăreni (județul Mureș) a fost ales în lista obiective admise, care îndeplinesc criteriile necesare includerii în cadrul „Traseului castrelor romane” – în vederea restaurării și promovării atracțiilor turistice. Traseul castrului roman este unul din cele 12 rute turistice/culturale curpinse în cadrul Componentei 11 – Turism și Cultură din PNRR. Scopul principal al acestei finanțări este dezvoltarea potențialului turistic al Parcului arheologic de la Călugăreni.

Termenul de realizare al proiectului este anul 2026.

Livrabilele majore ale proiectului câștigat reprezintă realizarea a două clădiri noi în Parcul arheologic de la Călugăreni: un centru pentru vizitatori și un centru de cercetare. Acestea vor fi amplaste în două șure tradiționale reconstruite, specifice patrimoniului vernacular.

În primul centru vor fi amenajate o sală de pedagoogie muzeală, un magazin de suveniruri și casă de bilete, un show case cu artefacte descoperite în cursul săpăturilor arheologice de la Călugăreni. Se va amenaja, de asemenea, o expoziție cu reprezentarea căilor de acces și a mijloacelor de transport din Imperiul Roman. Spațiul de vizitare va avea și rolul de clădire de protecție și prezentare al elementelor defensive ale castrului.

Al doilea centru, cel de cercetare, va cuprinde o sală de workshop, un laborator de arheologie experimentală care va fi folosit și ca spațiu pentru restaurarea primară a obiectelor. La etaj vor fi amplasate birouri și camere de oaspeți. În curte vor fi amenajate o grădină experimentală și locuri de parcare, iar într-un spațiu deja existent, vor fi amplasate grupurile sanitare pentru vizitatori.

În spatele celor 2 centre a fost localizat turnul de N-E al castrului roman, urmând să fie marcat cu o reconstrucție volumetrică din lemn, marcându-se totodată și linia zidului defensiv al castrului. Turnul a fost cercetat în 2020 de către echipa formată din arheologii Centrului de Cercetare a Limesului Roman și partenerii din mediul universitar, coordonați de Szilamér Péter PÁNCZÉL. Turnul va servi ca spațiu expozițional și ca un punct de belvedere pentru întregul castru roman.

”Având în vedere că situl roman de la Călugăreni se află pe lista indicativă a Guvernului României pentru a fi inclus în UNESCO, ruinele trebuie să își păstreze autenticitatea și integritatea. Drept urmare, toate intervențiile trebuiesc proiectate și executate cu mare grijă – lucrările de restaurare trebuie să fie reversibile. În prezent, pentru săpăturile în curs de desfășurare, publicul larg are posibilitatea să viziteze structurile descoperite doar la Festivalul Roman de la Călugăreni. Festivalul a ajuns anul acesta la cea de-a X-a ediție și va avea loc sâmbătă, 6 august 2022.” – a declarat Koppány Bulcsú ÖTVÖS, directorul Muzeului Județean Mureș.

 

Numărul de vizitatori

 

Parcul Arheologic de la Călugăreni înregistrează un număr de aproximativ 5.000 de vizitatori anual prin prezența la Festivalul Roman, vizitarea Pavilioanelor expoziționale TIME BOX și vizitarea sitului cu ocazia altor evenimente organizate de Centrul de Cercetare a Limesului Roman.

 

În viitor, dorim să atragem un număr cât mai mare de vizitatori în Parcul Arheologic de la Călugăreni din totalul de 700.000 de turiști care vizitează Sovata anual – ca punct turistic de referință a județului. prin planul de promovare turistică căștigat și prin planificarea proiectelor Consiliului Județean Mureș, ex. realizarea unei rute pentru biciclete pe traseul căii ferate înguste scoase din uz.

 

Add Your Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *