30 éves határkőnél | A cserkészet történetének szentelt vándorkiállítás a Maros Megyei Múzeumban

  • Home
  • 30 éves határkőnél | A cserkészet történetének szentelt vándorkiállítás a Maros Megyei Múzeumban
11 nov.

30 éves határkőnél | A cserkészet történetének szentelt vándorkiállítás a Maros Megyei Múzeumban

Látogatható: 2022. november 13. – 2022. december 29

Helyszín: A Múzeum Történeti és Régészeti Osztályának székhelye, A Marosvásárhelyi Vár (Avram Iancu utca, 2. sz.)

Megnyitó: 2022. november 13-án, vasárnap 16 órakor

 

A Romániai Magyar Cserkészszövetség a Maros Megyei Múzeummal együttműködve meghívja Önt 2022. november 13-án, vasárnap 16.00 órától a Marosvásárhelyi Várba, a Múzeum épületébe – a Történeti és Régészeti Tagozat székhelyére- , a 30 ÉVES HATÁRKŐNÉL című vándorkiállítás megnyitójára, mely az erdélyi cserkészet történetét hivatott bemutatni. A megnyitón felszólal Molnár Szilárd, a Romániai Magyar Cserkészszövetség ügyvezető elnöke, Mătea Katalin a 30. számú „Teleki Sámuel” marosvásárhelyi cserkészcsapat képviselője, Vitek-D. Norbert a kiállítás kurátora és Ötvös Koppány Bulcsú, a Maros Megyei Múzeum igazgatója. A kiállítás megtekinthető lesz az év végéig, keddtől péntekig 09:00-17:00, illetve szombat-vasárnap 10:00-14:00 óra között.

2021 májusában, a világjárvány miatt egy év késéssel, indult útjára Gyergyószárhegyről, a szervezet megalakulásának színhelyéről a „30 éves határkőnél” című cserkésztörténeti vándorkiállítás, a Romániai Magyar Cserkészszövetség fennállásának 30. évfordulója alkalmából. A kiállítás bemutatja a román, magyar és erdélyi cserkészet történetét, a cserkészmozgalom 1910-es kezdeteitől napjainkig, kiemelve a több mint egy évszázad tevékenységét, a történelem főbb eseményeinek hatása tükrében. A megtekinthető anyag magángyűjteményekből, a szamosújvári, szatmári, zilahi, csíkszeredai, kolozsvári, marosvásárhelyi cserkészcsapatok gyűjteményeiből, valamint a Romániai Magyar Cserkészszövetség gyűjteményéből származnak. A kiállítás különlegessége, hogy az 1930-1940 közötti időszakban Kolozsváron tevékenykedő, Romániában és Magyarországon egyaránt elismert cserkészvezető, Puskás Lajos személyes tárgyai és könyvei is megtekinthetők. A kiállítás célja, hogy felsorakoztatott tárgyak és ismeretterjesztő anyagok segítségével rávilágítson a cserkészmozgalom változásaira és párhuzamos fejlődésére Romániában, Erdélyben és Magyarországon. Egyben a kiállítás tartalmaz egy anyagrészt, mely a marosvásárhelyi 30. számú „Teleki Sámuel” cserkészcsapat 1992 október 8-i, azaz 30 éves fennállásának évfordulójáról emlékezik meg.

A kiállítás eddig hat megyében, 10 településen volt megtekinthető: Hargita megye (Gyergyószárhegy, Csíkszereda, Madéfalva), Kolozs megye (Szamosújvár, Kolozsvár), Máramaros megye (Nagybánya), Bihar megye (Nagyvárad), Szatmár megye (Szatmárnémeti), Szilágy megye (Zilah, Szilágysomlyó) A Maros Megyei Múzeumbeli kiállítási időszak után Marosszentgyörgyön, Sepsiszentgyörgyön, Csíkrákoson illetve további településeken lesz látogatható.

Cserkésztörténelem

A cserkészet olyan fiatalok által jött létre, akik a cserkészet megalapítója, Lord Baden-Powell Gilwell (a cserkészek körében „Bi-Pi”) 1908-ban írt „Scouting for Boys” című művében megfogalmazott gondolatokra és eszmékre reagáltak. A kezdeti ötlet nem az volt, hogy egy ifjúsági szervezetet hozzon létre, hanem inkább az úgynevezett „cserkész” jellem nevelésére szolgáló ötleteket népszerűsítse, amelyeket majd a már létező szervezetek (például a Boys Brigade) átvesznek és alkalmazzák őket a saját programjaikban.

„A cserkészet olyan egyedülálló élmény, amelyet sehol máshol nem kapható meg. Kezdetben csak azt vesszük észre, hogy egyre több barátunk van, aztán ahogy eltűnnek köztetek a távolságok, a nyarak megtelnek élettel, örömmel és elégedettséggel. Nagyon jól érzed magad, bárhová is kerülsz, bárkivel találkozol. Egyszer csak rájössz, hogy időközben sok új dolgot tanultál, az értékrended gyökeresen megváltozott, egy jobb, figyelmesebb, felelősségteljesebb ember lettél. Mindez anélkül történik, hogy észrevennéd… csak játszol…”

A cserkészet lehetőséget kínál a fiataloknak arra, hogy újra felfedezzék és fejlesszék képességeiket, növeljék önbizalmukat a cserkészmozgalomra jellemző tevékenységekben való részvétel során. A táborok célja a személyes testi, szellemi és lelki fejlődés. A cserkészet a legnagyobb önkéntes ifjúsági mozgalom világszerte. A világ több mint 200 országában 38 millió cserkész dolgozik egy közös célért ebben az önkéntes, apolitikus nevelő mozgalomban, amely az Istenbe vetett hiten alapszik és bárki számára nyitott. Ez nem csak egy egyszerű szabadidős program, hanem életforma.

Cserkészet Erdélyben

A Romániai Magyar Cserkészszövetség több mint 100 éve van jelen Erdélyben, a mai magyar cserkészek a legfontosabb gyermek- és ifjúsági mozgalom küldetését viszik tovább. Az 1990-ben alapított Romániai Magyar Cserkészszövetség idén ünnepelte fennállásának 32. évfordulóját, története azonban az első erdélyi cserkészcsapat megalakulásához nyúlik vissza, amelyre 1911-ben Székelyudvarhelyen került sor. A cserkészmozgalmat a kommunista rendszer idején betiltották, de sok elemet átvittek az pionír mozgalomba. A kommunista rendszer bukása után, 1990. június 18-án Csíkszeredában bejegyezték a „Romániai Magyar Cserkészszövetség”-et. A szervezetben jelenleg 153 bejegyzett cserkészcsapat van, amelyek az ország különböző településein működnek, összesen több mint 2300 cserkészt foglalkoztatva.

A legtöbb fiatal kivételesen vonzódik az új élményekhez, kalandokhoz, hasonló korúak társaságában. Ezt figyelembe véve alakultak ki 6-8 fős kis csapatok, úgynevezett őrsök. Szeptembertől júniusig zajlik a cserkészélet, heti egy-két órás őrsi foglalkozás formájában, helyi, regionális vagy országos csapatprogramok révén, a nyári szünetben pedig rendszeresen megszervezik a 10-12 napos táborozást. A nomád életmód mellett a cserkészeket számos tematikus rendezvény, foglalkozás, külföldi kirándulások, országos és nemzetközi tábor várja.