ORATIO, STUDIO ET COLLECTIO

  • Home
  • ORATIO, STUDIO ET COLLECTIO
11 ian.

A Maros Megyei Múzeum Történeti Osztálya, a Haáz Rezső Múzeum és az Erdélyi Református Múzeum új időszaki kiállítást mutat be a marosvásárhelyi várban található múzeumépületben. Az ORATIO, STUDIO ET COLLECTIO. Az erdélyi református kollégiumok 400 éve című kiállítás megnyitójára 2024. január 29-én, hétfőn 17 órai kezdettel kerül sor a Történeti Osztály épületében a Marosvásárhelyi Várban.

Az erdélyi református oktatás legfelsőbb szintjét a 17–19. században egymás után megalakuló kollégiumok jelentették. A felsőoktatás létrejöttének első lépéseit Bethlen Gábor fejedelem tette meg, amikor 1622-ben az országgyűlés elé vitte a kollégium-alapítás kérdését. Ezt követően nyitotta meg kapuit Gyulafehérváron az első erdélyi református kollégium. A 400 éves múltat áttekintő kiállításunk a kollégiumok történetében bekövetkezett változásokat, folyamatokat igyekszik megragadni, különös hangsúlyt fektetve az erdélyi gyűjteményezésben betöltött szerepükre.

A református kollégiumok nemcsak az oktatásnak, hanem a tudományos életnek is a központjaivá fejlődtek. Az iskolákban zajló sokrétű tevékenységet szolgáló tárgyanyag a 19. századi kollégiumi gyűjteményeket az erdélyi műgyűjtés és muzeológia legváltozatosabb állományává teszi. Annak ellenére, hogy az első közgyűjteményekként tarthatjuk őket számon, az 1948-as államosítást követően állományuk szétszóródott. Részben az újonnan alakuló regionális múzeumok, könyvtárak alapgyűjteményét képezték, szemléltető eszközeik máig különböző utódiskolák használaton kívüli eszköztárát gazdagítják, további darabjaik ismeretlen helyen lappanganak.

A 19. század közepe határvonalat jelent az erdélyi gyűjteményezés szempontjából. Addig ezt a közfeladatot kizárólag az iskolák látták el, a forradalom bukását követően megalakuló múzeumok átvették a történeti értékű tárgyak gyűjtésének és őrzésének feladatát. Az iskolai gyűjtemények ettől kezdve kizárólag az oktatási segédanyagok gyarapítására összpontosítottak. Ezért tekintjük kiállításunk történeti felső határának a 19. század közepét.

Kiállításunk a gyulafehérvári, nagyenyedi, marosvásárhelyi, kolozsvári, székelyudvarhelyi és szászvárosi református kollégiumok szerkezetét, történetét és gyűjteményeit mutatja be.

ORATIO, STUDIO ET COLLECTIO című kiállításunk 2024. augusztus 31-ig látogatható a múzeum várbeli épületében, keddtől péntekig 09.00 és 17.00, szombaton és vasárnap 10.00 és 14.00 óra között. Hétfőn zárva. Jegyárak: 15 lej felnőttek, 7 lei nyugdíjasok és 3 lej diákok számára.

 

***

ORATIO, STUDIO ET COLLECTIO

Az erdélyi református kollégiumok 400 éve

Időszaki kiállítás

Megnyitó: 2024. január 29., 17 óra

Helyszín: Maros Megyei Múzeum, Történeti Osztály (Marosvásárhelyi Vár)

Látogatható: 2024. január 29. – augusztus 31.

Kurátorok: KOVÁCS Mária-Márta, SZÁSZ Hunor és TAMÁS Iringó

 

Szervezők: Maros Megyei Múzeum, Haáz Rezső Múzeum és Erdélyi Református Múzeum

Támogató: Maros Megyei Tanács

Design és vizuális koncepció: BARÓTI Hunor (Manierart)

Helyi partnerek: Atrium Musei Egyesület, Maros Megyei Tanfelügyelőség, Villa Vinèa Pincészet, Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala

Médiapartnerek: AGERPRES, Erdély FM, Erdély TV, Evenimente muzeale.ro,  Invie Tradiția, Kultura.hu, Krónika.ro, Marosvásárhely Rádió Románia, Maszol.ro, Népújság, Punctul.ro, Rádió GaGa, Radio Târgu Mureș,  Székelyhon, TVR, Visit Mureș, Zi de Zi

További tájékoztatás a rendezvényekről, kulturális eseményekről és múzeumpedagógiai tevékenységekről a Maros Megyei Múzeum hivatalos honlapján: wwww.muzeulmures.ro